Виж 1към1

Едва 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние

Прочети още

Невероятният сламен покрив на къщата „Шкруб“

Украинският архитект и проектант Сергей Махно е построил тази къща с гъст сламен покрив за семейството си. Интериорите на къщата „Шкруб“, както любезно са я кръстили Махно и съпругата му, са декорирани с голям брой керамични съдове. Къщата се намира в град Козин, на юг от Киев.

 
За дизайна на къщата Махно се е вдъхновил от пътуванията си в Япония. Градината е в японски стил с много скулптури. „Като отидох за първи път в Япония и видях как японците оценяват наследството си, разбрах, че макар богатата ни култура ние украинците рядко я ценим както трябва,“ каза Махно.

Къщата притежава голяма колекция украински керамични съдове и цели стени са покрити в керамични плочки, също проектирани за Махно.

Каменна пътечка се отправя през градината и води до дълго, тясно пространство, което продължава по цялата дължина на къщата и служи за хол и трапезария. До него се намира едно драматично помещение с двуетажна височина и с прозорец от пода до тавана, гледащ към градината. Вградени рафтове покриват една от високите стени и държат над 50 керамични съдове от колекцията на Махно. Рафтовете са направени от преизползван дървен материал събран от изоставени къщи.
Другите помещения включват голяма спалня на първия етаж и три детски стаи. Те обграждат едно пространство за общо ползване с балкон, който гледа към галерията и градината. Навсякъде стените са завършени с керамични плочки с неправилна форма.
„Когато след 5000 години археолози от други планети открият моята къща, ще кажат, че е била построена по принципите на древни украински традиции, много естествена и много жива,“ казва Махно.
Предишни проекти на Сергей Махно са били опит за смесване на японски с украински влияния, включително апартамент в Киев, в който преди е живяло семейството му.
Източник: www.dezeen.com
Снимки: Serhii Kadulin