Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

НИНКН и Екол дьо Шайо стартират специализация за архитекти за опазване на недвижимото културно наследство

архитекти
Френски и български преподаватели ще обучават български архитекти как да опазват недвижимото културно наследство.

Курсът е организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и френския институт Екол дьо Шайо. Споразумението за сътрудничество между Министерството на културата, НИНКН и школата към Центъра за архитектура и наследство в Париж стана факт в последните дни на миналата година.

През 4-те семестъра, в продължение на около 700 учебни часа курсистите ще специализират в сфери като история от античността до модернизма; архитектурно заснемане и художествена реставрация; исторически особености на българските сгради, църкви и манастири; международни норми и стандарти. 18-те български преподаватели са утвърдени архитекти, историци, археолози, изкуствоведи и реставратори – част от тях защитили докторски степени след завършването на програмата.

9-имата френски преподаватели са авторитети в много специфичните области, с които е известна школата на Шайо. Сред тях са патология и реставрация на строителните материали от различните епохи; методите на проучване и документиране; аварийни мерки за спасяване и укрепване; теории на реставрацията и еволюция на системите за опазване на културното наследство в различните държави; парково и градинско изкуство; реставрация и адаптация на обектите. Гост-преподавателите ще водят и ателието по архитектура и урбанизъм в последния семестър на програмата.

Условието към кандидатите за курсисти е да са дипломирани архитекти.

Обучението ще започне през есента. А в края на 2-годишния курс участниците ще защитават дипломни проекти. След успешна защита ще получат сертификат за специализацията от НИНКН и Екол дьо Шайо.

архитекти

Програмата дава задълбочено знание какво пазим, защо го пазим и как го пазим. Учи възпитаниците ни да се вглеждат в знаците, по които могат да установят историческата, археологическата или архитектурната стойност на сградите и значението им за градоустройственото развитие, коментира директорът на НИНКН арх. Петър Петров.

Той е и един от първите български архитекти, завършили курса на Екол дьо Шайо, специализирал и работил в Париж в областта на недвижимото културно наследство. С негово съдействие курсът ще се провежда в сградата на първото кметство на Пловдив – паметник на градската култура от началото на 20-и век. Министерството на културата отпусна в края на служебното управление средствата за оборудването на учебните зали.

Специализираният курс за архитекти е 9-о издание за България и се възобновява след двегодишно прекъсване. Ръководител на проекта е арх. Галина Пировска.

Школата на Шайо е най-старият институт за реставрация на културни ценности, основан през 1887 г., и до днес обитава двореца Шайо в Париж.

Състоянието на недвижимото културно наследство у нас и отношението към него е неоспоримият аргумент колко необходимо е да имаме достатъчно и добре подготвени архитекти, вещи да пазят това национално богатство.

Това коментира още арх. Петров, който преди месец предложи нова структура на института и увеличаване на експертите. Започна и поредица срещи с представители на общините, на професионалните камари в строително-инвестиционния процес и на организациите за защита на недвижимото културно наследство, на които се обсъждат необходимите промени в законодателството и механизмите за опазване.

Последвайте ни във Facebook – най-важното предстои!
Летище Русе 03.12.2021

Предлагат сградата на летище Русе да стане защитен паметник на културата

Летище Русе – културно наследство на модернизма от 20-и век? НИНКН и българската секция към Международната организация за документиране и […]

Прочети още
Фасадизъм 16.09.2021

Фасадизъм: Когато стените говорят и… лъжат!

Стените не могат да говорят. Поне още не. Това обаче не означава, че не могат да лъжат… През последните години […]

Прочети още