Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

НИНКН стартира безплатни консултации за недвижимото културно наследство

архитектурно наследство

Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) открива приемна за граждани, инвеститори, проектанти и главни архитекти на общини. Директорът арх. Петър Петров и експертите на института ще предоставят безплатни консултации всеки петък от 14.00 до 17.00 часа.

Екипът на НИНКН ще разясняват какви са допустимите намеси в обекти от недвижимото културно наследство и как се подготвят качествени задания за проектиране и качествени проекти. Ще обясняват как недвижимата културна ценност да не се превърне в бутафория; защо климатиците по фасадите, фибранът и итонгът нямат място в реставрираните обекти; защо на крепостна кула не може да има асансьор. Ще консултират как проектите да бъдат поправени, така че да запазят автентичността на недвижимите културни ценности. А най-често задаваните въпроси и техните отговори ще бъдат организирани в рубрика на интернет страницата на института.

Какви са причините ННИКН да отказва съгласуване на голяма част от инвестиционните проекти?

Институтът отказва да съгласува голяма част от инвестиционните проекти и искания за намеси в защитени територии – на частни инвеститори, но и на общини, за единични обекти, но и за градски ансамбли и археологически комплекси, а причините за това най-често са липсата на осмисляне на недвижимото културно наследство като ценност; липсата на професионален опит в проектирането; неработещия Закон за културното наследство; опитите да се заобикалят правилата. Практика от дълги години е да се предлагат проекти, които увреждат или унищожават необратимо културното наследство, посочват от НИНКН. И допълват, че експертите дават предписания за необходимите промени при всеки върнат проект. Въпреки това понякога проектите се преработват по няколко пъти.

Целта на стартиращите консултациите е да помогнат на заинтересованите страни да подготвят качествени предложения и да ограничат недопустимите намеси върху недвижимите национални ценности. Това е особено важно за проектите с европейско финансиране, обясняват от института.

Желаещите да се възползват от новата услуга могат да запишат час за консултация в специалната форма на сайта на НИНКН: Приемна (ninkn.bg). След записване ще получат на електронната си поща потвърждение за деня и часа на срещата.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Небет тепе 24.01.2022

Заради големи пропуски НИНКН върна два проекта за Небет тепе

Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) върна за преработване проектите за консервация, реставрация и експониране на археологическия комплекс Небет […]

Прочети още
архитекти 10.01.2022

НИНКН и Екол дьо Шайо стартират специализация за архитекти за опазване на недвижимото културно наследство

Френски и български преподаватели ще обучават български архитекти как да опазват недвижимото културно наследство. Курсът е организиран от Националния институт […]

Прочети още