Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Нивото на реката в сантиметри…🙂

нивото на реката

текст и снимки: Силвия Петкова

Изпълнителна агенция Проучване и поддържане на река Дунав дава следните сведения на нивото на реката в сантиметри… Няколко поколения българи бяха свикнали да чуват този анонс по програма „Хоризонт“ на БНР. И въпреки че бюлетинът, изготвен от специалистите, вече не се чете по радиото, работата на матеоролозите продължава и днес.

На 23 март отбелязваме Световния ден на метеорологията. С нея са свързани и няколко любопитни факти. И… едва ли ще изненадам някого, ако кажа, че тези факти са свързани с Русе.

Градът на брега на Дунав, считан за вратата на България към Европа, се слави и като града на първите неща. Затова не е случайно, че и първата метеорологична станция е изградена и открита точно тук през далечната 1860 година.

Станцията е разположена във Флотската кула, а днес в нея работят специалистите на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав в Русе. От тук започват първите редовни метеорологични наблюдения по нашите земи през 1866 година. Правени са в Австро-унгарското консулство в Русе по инициатива на консул Мартирут. Извършвали ги секретарите по поръчка на Австрийския метеорологичен институт във Виена за обслужване на корабоплаването по река Дунав. Указанията давал виенския метеоролог Юлиус фон Хан.

Тази първа по българските земи метеорологична станция се помещавала в самото консулство и функционирала до 1872 г.

нивото на реката

Само няколко години по-късно – през 1879 г., със създаването на Дунавската флотилия, в Русе са положени основите на българския военен флот. Четири години след това, на 2 декември 1883 г., тогавашният й началник капитан-лейтенант Рождественски прави постъпки пред Министерството на войната за построяването на метеорологична станция и закупуването на необходимите уреди.

Ето защо тази дата се смята и за рождена на Хидрографската служба на Военоморските сили. Пак тук – в рамките на Дунавската флотилия и морска част, през 1884 г. се създава Хидрометрична станция. По-късно грижи за проучване и поддържане на корабоплавателния път полагат Портовият капитан в Русе и командирите на флотилията. Участват и Хидрографната бригада към Дирекцията за постройките на железниците и пристанищата и Дунавската измерителна служба в град Лом.

Проектът за строеж на метеорологична станция е дело на австрийския архитект Фридрих Грюнангер и е осъществен през 1885 г. Сградата представлява оригинална каменна кула.

Красива и уникална за страната ни, станцията е издигната на ръба на 46-метрова тераса при старото устие на река Русенски Лом, върху останките на турската крепост Месихтабия и в близост до някогашните казарми.

От кулата моряците от Дунавската флотилия подавали сигнали към корабите и приемали техните отговори, а русенци дълги години я знаели като „Кулата на Рождественски“. У нас тя е единствената, построена за метеорологична станция, и едновременно с това е служила за наблюдателен пост на моряците.

нивото на реката
Лимниграф от 1953 г. Вид самопишещ уред, който регистрира колебанията във водното ниво.

Измерванията, които се правят от метеоролозите във Флотската кула продължават и днес. Следят се температурата и влажността на въздуха, атмосферното налягане, силата на вятъра, нивото на реката, както и количествата паднали дъжд и сняг.

В едно от помещенията на Флотската кула могат да бъдат видени уникални уреди и инструменти от миналия век, използвани в работата на Хидрометеорологината станция в годините назад.

Телекс от 1975 г. Вид електромеханична пишеща машина. Апаратът е използван тук до 2000 г.

Днес към ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ работят няколко хидрометеорологични станции. И ако станцията при Русе е първата и с най-дългогодишна дейност, днес метеоролозите следят речните нива и времето от още шест места. Това са Ново село (открита през 1937 г.), Лом (1911 г.), Оряхово (1924 г.), Никопол (1927 г.), Свищов (1913 г.) и Силистра.

Вижте още: