Нов фантастичен вид басейни се появява на хоризонта


Отегчени да правите дължини в местния плувен басейн? Вдигнете нещата на друго ниво – 55 нива, за да бъдем точни. Първият в света инфинити басейн, с уникална гледка на 360 градуса, е проектиран да бъде построен на върха на небостъргач в Лондон,  Небостъргачът Infinity в Лондон ще бъде висок 55 етажа, а на върха ще има басейн с капацитет 600 000 литра.

 

Басейнът, проектиран от Compass Pools, ще украси горната част на небостъргача, който е висок 200 метра. Все още не е ясно къде точно ще бъде сградата, но решението ще бъде взето скоро. Страните на басейна ще бъдат направени от акрил, а не от стъкло, тъй като акрилът пречупва светлина с подобна дължина на вълната като водата, което позволява на басейна да изглежда напълно прозрачен. Подът на басейна също ще бъде прозрачен, което означава, че плувците могат да видят всичко надолу. Дизайнерите също предлагат вграден анемометър, който да следи скоростта на вятъра, така че водата да остава на правилната температура и да не се разлива по улиците. Това е и устойчив план, предназначен да използва отпадъчна енергия от климатичната система на сградата, за да затопли басейна – и това е в Лондон, където водата трябва задължително да бъде загрята.

Когато слънцето залезе, светлината на басейна ще създаде „визия на искрящ факел с покритие от скъпоценни камъни“. Но един основен въпрос, който повечето хора имат, е: Как влизаш и излизаш от басейна? „Плувците ще имат достъп до басейна чрез въртяща се спираловидна стълба, базирана на дизайна на вратата на подводница, която се издига от пода на басейна, когато някой иска да влезе или излезе,“ казват дизайнерите, добавяйки, че стълби от външната страна на сградата са били избегнати, защото ще развалят гледката.

„Що се отнася до стълбището, трябва да си представите тръба в тръба:, каза Алекс Кемсли, дизайнер на басейни и технически директор на Compass Pools. „Първата тръба е да се „отреже пътека“ през ​​водата и да се създаде въздушна възглавница, а втората – да се изкачи стълбището до нивото на водата.“, допълва дизайнерът.

„Той се контролира от PLC (програмируем логически контролер), които се използват в индустрията за автоматизиране и гарантират, че всички клапани и ключалки могат да работят само в точното време.“Стълбището ще се издигне в единия ъгъл на басейна (можете да видите очертанията на кръг в долния десен ъгъл на снимката горе) от долния етаж, който ще се използва за съблекални и други услуги. Най-горните етажи на сградата са предназначени за настаняване в петзвезден хотел, луксозни магазини, апартаменти и спа център. Басейнът ще бъде на разположение на жителите и гостите на хотела и спа центъра(не за широката общественост, за съжаление).

Кимсли също така казва, че този проект е различен от типичните басейни на покривите, защото басейнът не е допълнителен детайл, а фокусът. „Архитектите често идват при нас, за да проектират безкрайни басейни на покрива, но рядко получаваме думата в дизайна на сградата, защото басейнът обикновено вече е замислен“, казва Кемсли. „Но по този проект ние всъщност започнахме с дизайна на басейна.“ Ако нямате търпение да плувате по хоризонта на Лондон, ще изчакате малко: строителството може да започне през 2020 г., при условие, че всички партньори и изпълнители са потвърдили, казаха от Compass Pools.

Източник: insider.com