Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Нов опит за строителство на автомагистрала „Рила“

автомагистрала

Идеята за строителството на автомагистрала „Рила“ бе обсъдена на кръгла маса, организирана от Форума за балкански транспорт и Научно-техническия съюз по транспорта. В събитието участваха председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Апостол Минчев, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Тодор Анастасов и представители на неправителствени организации.

Изграждането на автомагистралата е добра идея за свързаността и извеждането на трафика извън София. Освен това построяването на „Рила“ ще подпомогне развитието на туризма в Югозападна България, както и икономическите инициативи на региона. Това каза инж. Апостол Минчев и напомни, че това намерение датира повече от 20 години като далечен южен обход на София.

Ще е трудно да убедим държавното ръководство, че са необходими в пъти повече средства за поддържането на пътната мрежа такава, каквато би трябвало да бъде тя в европейска страна, както и да продължи и да се подобри строителството на автомагистрали, което е започнало, но не върви добре. Това коментира още председателят на АПИ.

АМ „Рила“ щe e с дължина над 140 ĸм и пo предходни разчети, правени от „Глaвбoлгapcтpoй“ през 2008 г., щe cтpyвa oĸoлo 485 млн. eвpo.

Финaнcиpaнeтo мoжe дa ce ocъщecтви чpeз пyбличнo-чacтнo пapтньopcтвo или концесия, посочи регионалният зaм.-миниcтъp. Той допълни също, че при строителството трябва да се направи опит за внедряване на т.нар. информационни системи за управление на настилките и на мостовете. Тези системи се базират на обективни данни, въз основа на които може да се взимат политически решения, каза още Анастасов.

снимката е илюстративна: АПИ

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
11.02.2021

АПИ обяви обществена поръчка за строителство на Западния обход на Пазарджик

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за проектиране и строителство /инженеринг/ на Западния обход на Пазарджик, с дължина 5,9 км. […]

Прочети още
20.09.2018

35 милиона лева за АМ „Хемус“ между Ябланица и Боаза

Правителството отпусна допълнителни средства в размер на 35 256 000 лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството […]

Прочети още