Нов терминал на летище „София“ до 10 години


„До 10 години в София ще има нов терминал и писта“. Това каза по време на изслушването в парламентарната комисия по транспорт ресорният министър Росен Желязков, цитиран от БГНЕС.

„Избраният концесионер ще трябва да плати на държавата 550 млн. без ДДС, за да влезе в сила договора му“, поясни министърът.

„Предмет на оценка, който е основният елемент в класирането, ще бъдат годишните концесионни възнаграждения, не по-малко от 15 млн. без ДДС на година или 10% от всички приходи на летището. Друг важен фактор са инвестициите. Те не могат да бъдат по-малко от 600 млн. като до 10-ата година трябва да има изграден нов терминал и нова писта. Това е задължително изискване“, обяви той и каза, че офертите на петимата кандидати ще бъдат отворени на 9 май. Около месец след това ще стане ясно кой ще поеме летището за следващите 35 години.

Желязков подчерта, че Летище София е достигнало своя проектен капацитет и за да може да приема повече самолети и пътници, трябва да има повече ръкави и места за паркиране на самолети.

Транспортният министър обяви още, че до два месеца ще бъдат разработени мерки за справяне с корупцията в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

„Ще бъде направен конкретен анализ на рисковете в различните дейности на агенцията – лицензи, организиране на изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС и контролно- и административно-наказателна дейност. Ще бъдат предложени и структурни промени“, заяви министърът.