Нов живот за старите килими


Може би сте виждали или сте пазарували за прекалено наситени килими, тези богато оцветени парчета плат, които правят всичко останало да изглежда бледо в сравнение? Те могат да бъдат невероятно към стаята, но изненадата е, че вероятно един такъв килим ви чака в мазето или на тавана. Всеки килим, който вече е изживял дните си, заслужава да получи втори шанс и да се превърне в яркия акцент във вашия дом.

 Почти пробит плат, който седи от години под слънчевата светлина и просто не се усеща жив вече? Евтин килим, който харесахте заради цената му, но не заради неговия външен вид? Теглете им една боя, за да станат силно наситени килими, а цветовете, които можете да използвате нямат край – тъмно лилаво, мастилено розово, индиго, охра. Само назовете цвят. И най-доброто от всичко: Ако някога промените решението си, можете да премахнете боята.

Според Сам Морадзадех, изпълнителен и творчески директор на дългогодишен доставчик на килими в Лос Анджелис, цялата тенденция за прераждане на килима започна преди около седем години.

„Една компания в Турция се появи с тази идея и сега е навсякъде“, казва той. Идеята тогава била да се взимат килими с непопулярни модели и цветове и да се боядисват до момента, в който са толкова пренаситени, че да се скрие оригиналния външен вид и да станат по-приятни за широка аудитория. „Страхотното е, че дава възможност на хората да дадат нов живот на килими, които са демоде. Това е чудесен начин за повторно използване и рециклиране на килим, който просто ще бъде изхвърлен“, казва той.

Защо да давате куфари с пари за дизайнерски продукт, който можете и сами да си направите?

 Ако изберете да боядисате стария си килим имайте предвид следните неща:

1. Не всички видове материи могат да се боядисват, а само вълнените и найлоновите нишки поемат добре боята. Акрилни, полиестерни и полипропиленови килими НЕ могат да бъдат боядисвани.

2. Дръжте децата и животните извън стаята докато боядисвате и съхне килима. Планирайте добре и се подгответе с работни дрехи, защото боята попива в чорапи и обувки, а може и краката ви да са оцветени.

3. Не можете да боядисате килима в по-светъл цвят, само в по-тъмен.

4.  Изберете боята внимателно. Изберете боя за тапицерия, защото ако използвате акрил или някаква друга боя, вашият килим ще хрущи и скърца. Също така ако използвате четка и боя от кутия няма да постигнете същата покривност, колкото ако използвате боя на спрей.

 Снимки: Интернет