Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Нова библиотека ще бъде изградена в обект от списъка на ЮНЕСКО

библиотека

Представиха проекта за новата централна библиотека в Макао. Тя ще бъде разположена до площада Tap Seac в историческия център на града в сграда, обект от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Библиотеката, по поръчка на Бюрото по културни въпроси към местното правителство, ще бъде изградена на мястото на бившия хотел Estoril – първият казино комплекс в Макао, открит през далечната 1962 г. Хотелът има своето историческо значение и поради факта, че е бил проектиран от родения там световноизвестен португалски архитект Алфредо Виктор Хорхе Алварес.

За най-добър проект за новата градска библиотека бе отличен този на холандското архитектурно студио Mecanoo.

Те ще реализират проекта на обща площ от 15 000 кв.м. А освен разнообразни заемни салони и читални, са предвидени и множество изложбени пространства и многофункционални зали, кафене и офиси.

библиотека

Вместо да си представя новата централна библиотека просто като културна дестинация в Макао, дизайнерското предложение на Mecanoo е изградено около идеята да се създаде своеобразно пътуване във времето и пространството. Такова, което започва още от площада Tap Seac и продължава през поредица от взаимосвързани пространства, водещи посетителите чак до големите читални, разположени на най-горното ниво на сградата.

Фасадата е вдъхновена от модернистичния дизайн на бившия хотел Estoril, филтрирайки светлината и създавайки контролиран вътрешен климат. Едновременно с това ще предложи и игра на светлосенките, които ще се разливат върху пода и стените, обясняват от студиото.

Освен това фасадата е и своеобразно продължение на рафтовете за книги – дизайнерска връзка, която се изпълнява отвътре навън. Повдигнатите фасадни конструкции над главния вход пък напомнят на разтварянето на книга.

Искахме да създадем проект, който освен да впечатлява, да бъде и приобщаващ, отворен и достъпен. Мястото, към което всеки би усетил, че принадлежи, завършват от Mecanoo.

Футуристичният стенопис, проектиран от италианския скулптор Осео Акончи за хотела и изобразяващ римската богиня Фортуна, е запазен. Ще бъде умело интегриран в новото централно фоайе на библиотеката.

Още с влизането в библиотеката, извисяващ се атриум ще се отваря към най-горните нива на сградата. Той ще позволява на посетителите бързо да се ориентират в разпределението на пространствата. Изкачвайки се към горните нива на новата библиотека, пред тях ще се разкрива и непрекъсната гледка към планината и уникалния Tap Seac.

библиотека
снимки и източник: Студио Мecanoo.nl

Проектът на новата библиотека се очаква да бъде напълно завършен през 2025 г.

Вижте още: