Нова екологична дреха е изработена от водорасли


Модната индустрия е постигнала значителен напредък през последните години относно екологичното производство на облекло, но има още за какво да се мечтае. За щастие, днес съществуват няколко дизайнера, на които им  хрумват невероятно иновативни решения, за да предизвикват истински промени в концепцията за ‘еко-мода’. Един такъв мечтател е Роя Агиги, дизайнер от персийско-канадски произход , чиято линия облекла Biogarmentry е направена от водорасли, които превръщат въглеродния двуокис в кислород чрез фотосинтеза.

Революционният проект е реализиран в сътрудничество с канадския университет Емили Кар и университета в британска Колумбия. Докато повечето дизайнери намират за необходимо да използват материи, които най-малко нараняват екологичната среда, Агиги е търсила материалите си от самата природа за уникалния й плат, използвайки живи растителни клетки в дизайна.

Платовете са изработени от вид едноклетъчно зелено водорасло clothichlamydomonas reinhardtii. За да се получи тъканта водораслите са оплетени  заедно с нано-полимери.
Резултатът е лек ‘еко-плат’ подобен на лен, който обаче извършва фотосинтезата по същия начин както растенията.

Освен екологичния му дизайн, облеклото на Biogarmentry е изключително лесно за поддръжка. Вместо да се пере, само трябва да се полива с вода от време на време, точно както истинско живо растение! А когато стигне до края на живота си (за сега само един месец) може да се хвърли в компоста.

Източник: www.inhabitat.com

research symptoms