Нова карантина в Мадрид и 55 „червени зони“ във Франция


Нови крути мерки се въвеждат в някои страни в Европа заради коронавируса.

Испания

От днес в редица райони на Мадрид и околностите влизат в сила нови мерки срещу разпространението на коронавируса, като глобите за нарушителите са най-малко 600 евро.

Влизането в тези райони също е ограничено. Отново затварят парковете, а магазините и ресторантите са лимитирани до 50% от капацитета си. В цялата област вече могат да се събират до шестима души, вместо до десетима, както досега.

Глобите за нарушителите са най-малко 600 евро. Смъртните случаи в Испания надхвърлиха 30 000 при 640 000 потвърдени случая ма коронавирусна инфекция.

Последваха и протести срещу мерките.

Франция

Марсилия, Париж и Бордо вече от седмици са сред районите, в които броят на новозаразените с коронавирус надхвърли 50 на 100 000 жители. Тук носенето на маски дори на открито е задължително, като изключения се правят само за велосипедистите или за клиентите на кафенета и ресторанти, когато са седнали на масата.

Здравните власти поставиха още 13 департамента в списъка на така наречените „червени зони”, в които вирусът е „особено активен”.

Това са селските райони на Аверон, Калвадос, Дуб, Жер, Ендър е Лоар, други региони около Париж като Марн, Горен Марн, източният френски департамент Мьорт е Мозел, както и Сон е Лоар, Тарн, Виен и Белфор.

Във въпросните 55 червени зони префектите имат право да въвеждат по-строги мерки срещу коронавируса от приетите на национално ниво. В Марсилия и Бордо е забранено събирането на повече от 10 човека заедно в парка или на плажа.

За червени зони са обявени регионът на Париж, Лазурният бряг, остров Корсика и всички френски отвъдморски територии.

За разлика от стриктното блокиране между средата на март и средата на май, правилата срещу коронавируса почти не се спазват – много от хората, които живеят в рискови зони, имат маски, но не си покриват носа и устата с тях. На теория нарушението на изискването за носене на маска се наказва с глоба от 135 евро. Повечето от гражданите се съобразяват само с изискването за маска в обществения транспорт, защото там има проверяващи.

Вижте още:

Facebook плаща повече от 100 млн. евро за данъци със задна дата във Франция

Селцето на смърфовете се намира в Испания