Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Нова къща между стари каменни стени и поля от слънчогледи

къща
Стари каменни стени, част от руините на селска къща, се превърнаха в основите на нов дом, успешно балансиращ между традициите и модерността.

Човек може да пропътува целия свят в търсене на това, от което има нужда, само за да го открие, когато се завърне у дома.

Така Джордж Е. Мур представя дефиницията си за понятието „дом“ и стойността на свързаното с него „всичко“, което често търсим къде ли не, докато не осъзнаем, че то действително е в топлата „прегрърдка“ на дома.

Поглеждайки към тази къща от едва 80 кв. м, като че ли откриваме някакъв непосредствен паралел между нея и думите на британския философ… Дали защото архитектите от Agora Arquitectura са я нарекли „В подслона на стената“, или заради тясната й връзка с миналото, тя ни напомня на стара семейна история, която само зидовете помнят…

„Подслонът на стената“

Проектът за реконструкция и строителството отнема само три месеца. Първото, което архитектите правят, е да реставрират внимателно запазената стара каменна стена. А в последствие да я превърнат в „подслон“ за новата къща.

И ако обемът и правоъгълните форми на новата сграда категорично следват линиите на историческата архитектура, то обликът й определено издава, че става въпрос за съвременна структура. Но точно в това може би е очарованието – в синхрона между традициите и модерността, които се срещат на върха на малка скала, заобиколена от слънчогледовите полета на испанската провинция Жирона.

Новата постройка е целенасочено отдалечена от стената, за да може да се отличава от съществуващата. Тя представлява лека сглобяема конструкция с 11 дървени стълба, разположени успоредно на съществуващия зид. Конструкцията е издигната върху фундамент от суха каменна основа, получена при изкопа на руините.

Къщата се състои от хол с трапезария, кухня, две спални и две бани.

Двете спални, едната с южно, а другата с югоизточно изложение, са с френски прозорци. В каменните стени, които ги „подслоняват“ обаче допълнително са обрамчени с дървени профили втори „прозорци“. Така, през двойна перспектива, се разкрива вълнуваща гледка към пейзажа.

Дърво и бетон за интериора.

Доминантното използване на естествени материали характеризират гостоприемния образ на интериора. От облицовките от сурово дърво на стените и окачените тавани (боядисани в черно в сервизния блок) до бетонните подове, проектът разкрива особената чувствителност към съвместяването на ценностите на селската фигуративна традиция, но без да се отказва от функционалния и модерен композиционен подход.

За дизайна на баните естественото дърво е комбинирано с гланцови плочки и огледала. Отразяващите повърхности тотално размиват границите на пространствата, подчертавайки връзката между старо и ново.

Фотоисторията на Agora Arquitectura за „Подслонът на стената“, както сами наричат проекта си:

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
24.04.2021

4 къщи в руините

Тенеси Уилямс e казал, че най-голямото разстояние между двама души е времето. Същото би могло да се отнася и за […]

Прочети още
Розовата къща 16.08.2021

Розовата къща и „топлата“ й връзка с небето

Розовата къща във Виетнам, проектирана от 23o5 Studio, освен с размерите и цвета си, няма как да остане незабелязана и […]

Прочети още