Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Нова заповед за противоепидемичните мерки от 12 април

заповед

Министър Ангелов издаде нова заповед за противоепидемичните мерки в страната. Заповедта влиза в сила от 12 април (понеделник) и е до 30 април.

Със заповедта на министъра се възобновява присъственият учебен процес за учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование; учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания. За учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в такива, които са единствени в съответния клас на училището се установява следния график: от 12.04.2021 г. до 23.04.2021 г. присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас. От 26.04.2021 г. до 29.04.2021 г.присъствено ще бъде обучението за учениците от 5, 9 и 12 клас.

Новата заповед допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас. А във висшите училища – провеждането на практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

От 12 април се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия.

Тук се включват фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство. Но отново при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Носенето на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви) също остават задължителни. 

От 12 април отварят и заведенията за хранене и развлечения. Условието е да се използва не повече от 50% от капацитета им. Остава и ограниченнието за работното време – между 6.00 и 23.00 часа.

В края на месеца – от 29 април, отварят и дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове. Отново ограничението е за използване на не повече от 50% от капацитета им.

16 април е датата, от която ще могат отново да се посещават  игралните зали и казина. Отново при използване на не повече от 50% от капацитета им. От тази дата отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

Вижте още: