Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Новата библиотека в Бургас: поглед отвътре

библиотека

Не на шега, на 1 април врати отвори новата регионална библиотека „П. К. Яворов“ в Бургас. Бившата призрачна сграда на Немската болница вече е модерен културен център.

„Щастлив съм, че библиотеката вече има нов, хубав и уютен дом“. Това сподели кметът Димитър Николов, след като разгледа новата сграда в първия работен ден на културната институция.

Сред първите посетители на библиотеката бяха представилите на културния елит на Бургас, сред които маестро Стефан Диомов, както и бивши библиотечни ръководители и служители.

За да се спази традицията, всички служители на библиотеката се включиха в обща снимка. Историческото фото ще влезе в летописа на културната институция след снимката от първата копка на новата библиотека на фона на изоставената и рушаща се бивша Немска болница.

Новата библиотека и културен център на Бургас.

„Изумително е как от призрачната сграда на бившата Немска болница, която бе истинска язва в сърцето на града, израсна този просторен дом на книгата и изкуството. Място, в което се срещат традициите и технологиите на бъдещето“

– Димитър Николов
Проектът за изграждането на библиотеката стартира на 8 август 2019 г., когато бе направена символично първата копка.

В новата библиотека е събран целият библиотечен фонд от над 600 000 книги, които бяха разпръснати в 4 филиала. Вътрешните пространства съчетават библиотечните традиции с модерните технологии. Интериорът е модерен и функционален, осигуряващ отлична експонация на книгите.

Специално внимание заслужават модерните джаджи, с които е оборудвана библиотеката – Z space стена, интерактивният магичен под Funtronic, огромен LED екран и други интересни технологични решения.

Детският отдел се намира на втория етаж, където е и Рецепцията. Заради цветния интериор залата напомня на приказен кът. Благодарение на новите технологии, Детският отдел е място не само за четене, но и за игри.

Там е и Z space стената. Тя е истинско бижу, когато става въпрос за Виртуална реалност, 3D  и интерактивност, тъй като предлага три нива на възприятия на представеното съдържание. Затова и тя е сред най-актуалните устройства за иновативно обучение по STEM дисциплини.

В детския отдел е разположен и интерактивният магичен под Funtronic. Чрез него децата ще трупат знания, докато се забавляват. Той също има огромни функционалности, които позволяват да се спортува, да се играе футбол например, да се пукат балони със скачане или да се участва във викторина на български и английски език.

Също на 2 етаж се намират просторно кафене и магазин.

На 3 етаж е „Заемната за възрастни“.

Там се съхраняват над 200 хиляди книги и библиотечни документи. Новото съвременно обзавеждане на залата дава възможност на читателите да се настанят удобно на мека мебел. Тук е и изключително важният „Краеведски отдел“ на Библиотеката. Той събира и съхранява литература за бургаски регион.

На този етаж е зрителната зала с голям зрителски капацитет и огромен LED екран. Тя е подходяща за провеждане на различни събития, конференции, срещи.

На четвъртия етаж е отдел „Изкуство“.

Освен книги, там се съхраняват и някогашните винилови плочи, партитури от музикални произведения, скици в областта на различните изкуства, СD, графики и други по-специфични библиотечни документи.

Тук е и червената телефонна кабина, като в ретро британски филм, която символично свързва миналото и бъдещето. Всеки посетител може да влезе в нея с мобилния си телефон и да говори дискретно, без да пречи на другите читатели.

Общообразователната читалня „Петя Дубарова“ и Научната читалня „Владимир Василев“ също се намират на четвъртия етаж.

В Центъра за съвременно изкуство в бургаската библиотека ще видите две интригуващи експозиции. Дотам ще се стига по по-различен маршрут. Посетителите ще влизат от входа, който е до кафенето, и ще излизат от страната на ул. “Оборище“.

Всички желаещи да разгледат новата библиотека могат да го направят всеки работен ден, включително и събота, от 09.00 до 17.00 часа. Служители на библиотеката очакват посетителите пред всяка зала, за да ги упътят и да им разкажат къде какво се намира.

Вижте още: