Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Новаторска дървена сграда впечатлява с фасада с променящи се нюанси на цвета

фасада

Ново попълнение се присъедини към клъстера от експериментални сгради в дизайнерския квартал на Лондон (London‘s Design District), решено с фасада, облечена в променящи се нюанси на цвета, и конструкция, изработена от кръстосано ламиниран дървен материал.

Сградата „D2“ е проектирана от Mole Architects и е част от по-широкия иновативен архитектурен пейзаж на района.

Визуално „D2“ е вдъхновена от историята на полуостров Гринуич – по-специално когато районът е бил дом на най-големия газов завод в Европа. Нейната облицовка в петролни тонове прави сградата ясно открояваща се сред архитектурата наоколо, въпреки че е една от най-малките в обекта. Иновациите не спират до фасадата обаче.

Интериорът също разкрива новаторски строителен метод, използван за изграждане на сърцевината на сградата.

За да намалят радикално въглеродния отпечатък, архитектите избират напречно ламиниран дървен материал вместо бетон. Той използва половината от енергията на бетонните конструкции за изграждане и същевременно действа като въглероден склад, който „заключва“ CO2 в тъканта на сградата.

фасада
Цветна фасада от дърво – красиво и екологично.

Да правиш дървени сгради е дар за тези, които живеят или работят в тях.

Това казва Мередит Боулс, водещ архитект в Mole Architects. Според него хората имат естествен афинитет към дървения материал и топлината, която той предава. „Оставихме доста голяма част от дървения материал видим, както и всяко възможно пространство с фантастични големи прозорци, които осигуряват най-добрите гледки. А отразената светлина в дихроничните перки във вътрешността всъщност беше изненада и за нас самите, но ни хареса“, допълва арх. Боулс.

Дървото дефинира стремежа към устойчиво строителство както за цветната фасада, така и за интериора

Основният фокус на сградата е творческо пространство за съвместна работа, а първите наемателите вече създават своите студиа и офиси. За разлика от много подобни пространства в града, D2 се адаптира към различни творчески нужди. Мястото е подходящо както за просторни фотографски студиа, така и за различни арт ателиета и офиси за местни производители.

фасада
снимки и източник: Design District London, фотограф: Taran Wilkhu
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
матрицата 08.02.2022

„Матрицата“ на книгите се крие зад светеща фасада

Библиотека, чийто дизайн напомня на сложна матрица от рафтове, е новият дом на книгите в Пингтан, в китайската провинция Фудзиен. […]

Прочети още
30.06.2022

Как да изпълним топлоизолационна система с крайно керамично покритие, клинкерни плочи или камък

Изпълнението на топлоизолационни системи върху фасадите на сградите по класическата технология много често не предлага нужното богатство от крайни покрития, […]

Прочети още