Виж 1към1

24 май е! Вижте 10 любопитни факта, свързани с празника на българските букви

Прочети още

Нови идеи за кухнята: Тенденции 2022

кухнята

Тенденцията, която се наложи през последните две години за кухнята като мултифункционално пространство в дома, се запазва и през 2022. Т.е. кухнята ще продължи да бъде най-използваното място, в което да печем хляб, да готвим мусака, но и да работим или учим, при необходимост. 🙂

Ето защо направихме преглед на тенденциите, на които световните дизайнери залагат в дизайна на кухни, и избрахме най-добри от тях. А именно:

Изобилие от цветове

Цветът ще се завърне в кухнята, твърдят дизайнери като Емили Спанос от Emily June Designs. „В резултат на пандемията много от нас прекараха повече време в кухните си от всякога, затова съвсем естественое желанието ни да направим това пространство по-лично от всякога“. И прогнозира, че не само смелата, контрастираща цветова палитра може да вплете чар и индивидуалност в цялото пространство, но комбинацията от различни покрития, като матови и гланц например.

В този смисъл, съвсем естествено е през 2022 година много от собствениците на нови кухни да заложат и на цвета на годината – Very Peri (нюанси на синьото с добавени виолетово-червени подтонове).

Комбинацията „старо + ново“

Афинитетът към антиките и еклектиката се завръщат, казва интериорният дизайнер Грейс Фредерик. Приложението на антични и винтидж предмети ще добавят интересна история и личен щрих към вашата кухня. Един от похватите, които Фредерик обича да прилага в такива дизайни например е комбинирането на традиционни парижки кристални полилеи над модерен кухненски остров. А ефектът наистина е забележителен!

Снимка: gracefrederickdesign.com

Котидж звучене

Т. нар. котидж стил се завръща… Поне така твърди дизайнерът Шона Пърсивал от Styleberry Creative Interiors, според която „селското“ звучене на градската кухня набира все повече скорост. И ние се съгласяваме с нея, защото в известен смисъл тенденцията й кореспондира с тази на Грейс Фредерик.

Всяко кътче от кухнята има значение, а дори и най-малкото пространство може да бъде решено интелигентно, обяснява Пърсивал. Като според нея това се постига най-лесно чрез винтидж стила: уютно, живо усещане, което те кара да искаш да си останеш вкъщи…

Тъмни, но топли тонове в кухнята

Смелите нюанси в интериора на дома никак не са нови, да. Разликата през 2022 г. обаче е, че макар и наситени, цветовете ще продължат да стават все по-топли, отдалечавайки се от по-хладните сиви тонове, които доминираха през последното десетилетие. Интериорният дизайнер Шанън Едингс очаква да види още по-авантюристично използване на непредвидими тъмни цветове около кухните през идната година. „Клиентите ни все повече са готови да експериментират и не се страхуват да използват по-тъмен цвят в кухнята“, казва тя.

кухнята
снимка: Laurey W Glenn

„Зелен ренесанс“

Цялостната тенденция към празнуване на историята и оригиналността на нашите домове измества ултрамодерната естетика и остри линии, тъй като всички ние търсим да създадем по-уютни, цветни, по-персонализирани пространства, които по-добре отговарят на нашия начин на живот… Затова според дизайнера Клер Зиннекер (Claire Zinnecker Design) зелените нюанси в кухнята ще продължат да бъдат водещи и през 2022-а.

„Ние жадуваме за спокойствие, а зеленото носи точно това“, казва Клер и прогнозира, че „зеленият ренесанс“ ще бъде в разгара си до края на следващата година, както в боята, така и в декора на домовете ни.

кухнята
снимка: Laurey W Glenn

Слънчево жълто

Интериорният дизайнер Кевин О’Гара предвижда множество „весели оттенъци“ на жълтото в кухнята през новата година, които ще предизвикат истински фурор. „Помислете за оттенъците на лимона и невена, с които можете да внесете наситена слънчева светлина вътре в дома“, съветва той.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
интериорния дизайн 24.09.2021

9 тенденции в интериорния дизайн през 2022 г.

И през 2022 година тенденциите в интериорния дизайн ще предлагат „достойни“ за Instagram визии, които със сигурност ще искате да […]

Прочети още
интериор 22.11.2021

Мъжки интериор с контрастна цветова схема

Задачата, пред която са изправени архитектите от Mimolimit е да създадат типично „мъжки“ апартамент с „джентълменски“ интериор с една спалня […]

Прочети още