Нови мерки влизат в сила от днес във връзка с епидемията


По-малко посетители в дискотеките и нощните заведения въвеждат властите като мярка за ограничаване разпространението на коронавируса у нас. Заповедта на министъра на здравеопазването влиза в сила от 00:00 ч на 23-ти октомври.

Посещенията в дискотеки, пиано барове, клубове и други нощни заведения ще се допускат при заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. м. от нетната търговска площ на обекта. Промяната беше съгласувана след срещата на Асоциацията на заведенията със здравния министър проф. Костадин Ангелов.

„Така ще постигнем отстояние от посетителите, за да прекъснем емидемиологичната верига”, обясни министърът.

Няма да се затварят заведения, защото вече свикваме да живеем с коронавируса. Ако през март се е наложило затварянето на цялата държава, сега просто е необходимо да се спазват мерките, защото затварянето на държавата води до големи икономически и психологически последствия за хората, стана ясно след срещата.

Ако се налага следващата седмица ще бъдат предложени и други мерки.

Вече е в сила и заповед на министъра, според която срокът за карантиниране на контактни лица със заразени с коронавирус пада от 14 на 10 дни. Условието е контактното лице да няма клинични симптоми.

Във времето на изолация карантинираният не трябва да излиза от дома си по никаква причина и да не общува с външни хора. Препоръчва се в дома си да бъде отделен максимално от близките си – да стои в самостоятелна стая, а при напускане на помещението да носи маска, да се храни отделно от останалите, да ползва отделни прибори, съдове и кърпи. Необходима е и честа дезинфекция на повърхностите.

Освен заразени или болни, на изолация подлежат и определените като близки контактни.

В България носенето на маски и на открито, вече е задължително, но при определени условия.

При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. кърпа, шал, шлем и др.).

Изключения са:

  • децата до 6-годишна възраст

  • клиентите в местата за хранене и в заведениятс, където се предлагат напитки

  • спортуващите на открито и закрито

  • участниците в конгресно-конферентни мероприятия и др. подобни по време на изказванията си

  • водещите и гостите в телевизионни предавания

Обществени са местата, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване.

Вижте още:

Логистичен щаб ще координира всички институции в битката с COVID-19

Защо се случи кризата COVID-19?