Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Нови метростанции в Украйна са проектирани от Zaha Hadid Architects

метростанции

Започна строителството на три нови метростанции в украинския град Днипро по проект на Zaha Hadid Architects. Спирките носят имената Театрална, Централна и Музейна.

Проектът е част от текущ план за обновяване на мрежата на градския транспорт в украинския град. Изкопните и инженерни работи по 4-километровото разширение започнаха през 2016 г. Когато приключат, ще свързват източните квартали на Днипро с центъра на града и жп терминала Днипро-Головний. Разширението има за цел и да намали задръстванията и да позволи лесен достъп до парковете, плажовете и местата за отдих на брега на река Днепър.

метростанции

Вдъхновението:

Историята на Днипро, известен като металургичен център, вдъхнови архитектите да проектират стоманени входни павилиони към станциите с плавно извити форми. Те ще бъдат изработени от рециклирана стомана от местни леярни. Всеки от павилионите ще бъде разположен в рамките на нов обществен площад.

Всяка от трите метростанции ще има и уникална билетна зала и дизайнерски вътрешни пространства. А коридорите и платформите ще следват формална и пространствена логика, която лесно да ориентира и насочва пътниците, като същевременно гарантира тяхната безопасност.

Новите метростанции трябва да посрещнат първите пътници през 2025 г.

снимки: Atchain/ZHA

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
12.11.2021

Infinitus Plaza на Zaha Hadid Architects символизира безкрайността

Британското архитектурно студио Zaha Hadid Architects завърши строителството на офис сградата Infinitus Plaza в китайския град Гуанджоу. Футуристично оформената сграда […]

Прочети още
20.12.2021

Henning Larsen пребори Zaha Hadid Architects с проект за устойчив дизайн

Датското архитектурно студио Henning Larsenеn Architects спечели международен архитектурен конкурс и ще строи въглеродно неутрален конферентен център с устойчив дизайн. […]

Прочети още