Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Нови Сад е Европейска столица на културата за 2022

нови сад

Нови Сад официално е Европейска столица на културата за 2022 г. Тържествената цермония по обявяването му се състоя снощи в Сръбския народен театър, в присъствието на премиера на Сърбия Ана Бърнабич и кмета на града Милош Вучевич.

Датата за церемонията не е избрана случайно. Тя съвпада с традиционния за сърбите „Дочек“ – символично празнуване на Нова година в страната, което има и специално място в избора на ЕК на Нови Сад за културна столица.

Предвид положителния имидж, който градът има както в региона, така и в Европа, определено изборът му за ЕСК не бе голяма изненада. Въпреки това, това е първият път, в който град от Сърбия и един от малкото градове от страните, кандидати за членки на Европейския съюз, печели тази престижна титла.

По време на церемонията премиерът Ана Бърнабич заяви, че Нови Сад е център на креативността и културата, град, в който днес има големи чуждестранни технологични компании, изследователски и развойни центрове.

Новосадчани получиха поздравления по повод получаването на титлата Европейска столица на културата и от космоса. Космонавтите от Роскосмос Антон Шкапрелов и Пьотр Дубров и космонавтът от Европейската космическа агенция Матиас Маурер се включиха на живо от международната космическа станция по време на авангардния спектакъл „Зенитеум:2022“ на главния градски булевард в Нови Сад и честитиха на Нови Сад обявяването му за Европейска столица на културата.

Титлата Европейска столица на културата тази година се отбелязва под мотото „За нови мостове“.

Снимки: Novi Sad, Jelena Ivanović

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
столица 30.07.2021

Копенхаген е избран за Световна столица на архитектурата за 2023 г.

Копенхаген е избран за Световна столица на архитектурата за 2023 г. Това обяви лично генералният на ЮНЕСКО Одри Азулай. Решението […]

Прочети още
дестинации 11.06.2021

Топ 10 на туристическите дестинации в Европа за 2021 г.

Топ 10 на туристическите дестинации в Европа е класацията, която, ако не ви накара да стегнете куфарите веднага, то ще […]

Прочети още