Новите министри на Северна Македония: Въпросът за македонския език „е затворен”


Буяр Османи и Никола Димитров, които днес заеха длъжностите външен министър и вицепремиер по европейските въпроси, не очакват пречки от съседна България в процеса на преговори за членство на Северна Македония в ЕС.

Новоизбраният вицепремиер по европейската интеграция Димитров подчерта, че България не може да спечели от усложняването на европейското бъдеще на Република Северна Македония.

Вицепремиерът призна, че България е имала голяма роля за оформяне европейското бъдеще на Северна Македония, когато беше председател на ЕС, на срещата на върха в София за отварянето на Европа и връщането на разширяването високо в дневния ред на ЕС.

Според Димитров въпросът за самоизразяването и самоопределението по отношение на македонския народ и македонците, които говорят македонски език, не можело да противоречи на ЕС, който, по думите му, се основавал на европейските ценности, включително богатството на разнообразието и правото на самоопределение. За вицепремиера въпросът за македонския език „е затворен”.

„В този контекст ще търсим мъдрост и постоянство в преодоляването на всички проблеми със съседна България. Няма да е лесно, мисля, че трябва да сме искрени, проблемът е голямо предизвикателство, но ние показахме, че не се страхуваме от предизвикателствата.” Новият външен министър Османи заяви, че въпреки че България е имала едностранна забележка на заседанието на Европейския съвет, все пак София се е съгласила относно решението за започване на преговори.