Виж 1към1

„Дървото на здравето“ – една история за добротворство от Бургас

Прочети още

Новите „зелени“ технологии в китайското строителство и архитектурата

строителство

Иновативните екологични технологии навлизат все повече в китайското строителство и архитектура. А последните новости бяха представени от близо 500 компании от бранша на първото специализирано изложение за строителство в Китай – Intelligent Building & Green Technology Expo.

Изложението се проведе в края на месец юни в град Тиендзин (Северен Китай). Фокусът беше върху зеленото развитие на архитектурата като част от националната стратегия за постигане на въглероден неутралитет в страната до 2050 г.

Изложителите показаха, че действително строителната индустрия търси нови разработки и преход към нов тип индустриализация, който разчита на интелигентни системи и зелени концепции.

Бяха представени най-новите материали, последните технологии и иновации при оборудванете в строителната индустрия. Сред тяха беше модел за строителство, който свежда практически до минимум шума от работните площадки, миризмата на боя или праха.

„Дебют“ направи „умна“ стая, която, изработена от рециклирани материали, може да се рециклира повторно, адаптирайки се към промените на околната среда.

Проектът „The Smart Room“ е на Архитектурния факултет на университета в Тиендзин. Разработчиците обясниха, че на фасадата на сградата могат да бъдат инсталирани слънчеви енергийни материали. А постигането на събиране на слънчева енергия, необходима за захранване нуждите на апартамента и едновременно с това споделяне на излишъка от електричество чрез електрическата мрежа на града, осигуряват както екологични, така и икономически ползи.

снимка: Intelligent Building & Green Technology Expo

Китайската държавна корпорация за строителство и обзавеждане пък показа как за 18 часа може да бъде сглобен „зелен“ апартамент.

Интересното е, че за строителството му не се използват вода, пясък и други традиционни строителни материали, което пести значителни разходи. Облицоването на стените също става по нов начин – с оризово лепило – екологичен и естествен продукт.

Бяха представени и иновативни материали, „имитации“ на мраморни плочи и ламинат, изработени с 3D принтер. За изработката им са използвани силициеви и калциеви материали, чрез които са постигнати иизключително реалистичните резултати. А от компанията, разработила технологията, твърдят, че могат да преработват и отпадъци от химически заводи и прах, в продаваеми панели и плоскости.

Друго решение за съвременните домове са т. нар. сглобяеми тераси, външни стени и стълбища.

Разработките бяха презентирани от Китайската компания за строителство и инженеринг. Дуан Хунлян, директор на отдела за производствено планиране обясни, че сглобяемата сграда има стандартизиран дизайн. Всичките ѝ части са с фабрична изработка, а много от традиционните операции при монтажа също са индустриализирани. „В сравнение с традиционните строителни методи, сглобяеми конструкции пестят много време, усилия и разходи за труд. Изграждането на един етаж отнема около пет дни, почти половината от нужното при традиционното строителство“, допълва Дуан.

Пример за зелено строителство е и самата сграда на Експо центъра в Тиендзин. При строителството му са използвнаи над 80 нисковъглеродни, екологични и енергоспестяващи технологии като соларни панели, системи за събиране и повторно използване на дъждовната вода и др. Снимка: China Construction Science and Technology Group Co.

На първото комплексно изложение за строителство и архитектура посетителите имаха възможност да разгледат и 3D модел на първата по рода си болница Хуошеншан в Ухан, която беше построена само за 10 дни заради нуждите, наложени от COVID-19 пандемията.

Тази и заглавна снимка: © Xinhua

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
03.06.2021

5 от най-впечатляващите архитектурни проекти, които очакваме

От Китай, през Дубай, до Тайпе и обратно – представяме ви 5 от най-впечатляващите архитектурни проекти, които очакваме с нетърпение! […]

Прочети още
технологии 04.05.2021

Нови технологии и иновации в строителството през 2021 г.

Иновациите и въвеждането на нови технологии, включително и в строителството, са не просто неизбежни, но и задължителни. Особено когато става […]

Прочети още