Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Новият кампус на Кралския колеж по изкуствата от Herzog & De Meuron е готов

кампус

От самото си начало – през далечната 1837 г., Кралският колеж по изкуствата в Лондон е дом на някои от най-влиятелните имена в света на модата, изкуството, дизайна и архитектурата. Големи имена като Трейси Емин, Джаспър Морисън и Томас Хедъруик са само малка част от всички тях. Сега този дом привлича погледите с чисто новата си сграда, проектирана от Herzog & de Meuron. Кампусът, който след дълго чакане и похарчени 135 милиона британски лири , отвори врати.

Проектът бележи важен етап в историята на учебното заведение и предлага разширяване на предлагането на курсове в областта на компютърните науки, роботиката и модерното производство – позволявайки на студентите да погледнат отвъд традиционната творческа практика, за да създадат решения за някои от най-належащите в света проблеми.

Имайки това предвид, Herzog & de Meuron искаха да създадат сграда, която насърчава сътрудничеството между студенти и персонал в различни дисциплини.

„Този кампус е замислен като гъвкава „територия“ от платформи, върху която на различните нужди на учебната програма се дава пространство за промяна и растеж, позволявайки трансформацията на пространството според нуждите. Студиото и изследователските сгради са проектирани като място, което насърчава взаимодействията между студенти, преподаватели и служители“, казват от Herzog & de Meuron.

снимки: Iwan Baan

Студията и работилниците за скулптура, съвременна художествена практика и за училището по дизайн са разположени на четири етажа. А на територията им и ще могат да се приемат временни изложби и мащабни творби. Огромно пространство, наречено „Хангарът“, ще позволи излагането на тежки, големи или сложни произведения на изкуството. В по-малкия „Хангар за роботика“ се предлагат зони за изследователски тестове и сглобяване на курсовете, изследващи интелигентната мобилност, дизайнерското инженерство, скулптурата и роботиката.

Осем етажа от независими и поверителни изследователски пространства са разположени в „Rausing Research & Innovation Building“. А нов специално построен дом за „Helen Hamlyn Center for Design“ ще свързва проекти за научни изследвания, целящи да подобрят живота на хората с индустрията.

снимки: Iwan Baan
снимки: Iwan Baan

Ключова част от схемата дава приоритет на връзката на училището с околните обществени пространства. В контекста на оригиналната викторианска улична мрежа на този район на Лондон цялото пространство на кампуса е пресечено от пътеки и алеи.

снимки: Iwan Baan
снимки: Iwan Baan
снимки: Iwan Baan
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
29.09.2021

Herzog & de Meuron завършиха разширението на музея в Дуйсбург

След четиригодишно строителство разширението на музея Küppersmühle, разположен на най-голямото речно пристанище в света, приключи. То е и последното допълнение […]

Прочети още
31.03.2022

Първият хотел по дизайн на Патриция Уркиола в Холандия

Една от най-бляскавите представителки на съвременния дизайн – Патриция Уркиола, наскоро завърши впечатляващата трансформация на хотел Haworth в град Холандия, […]

Прочети още