Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Новият топмодел на Q фамилията

• Луксозно оборудвано SUV Coupé за бизнес и удоволствие
• Мощен 3.0 TDI quattro с максимална мощност 210 кВт (286 к.с.) и мека хибридна система на задвижване

Audi Q8 съчетава най-доброто от двата свята – елегантността на луксозното купе с четири врати и удобната функционалност на големия SUV. Щедро оразмереният интериор с гъвкаво багажно пространство, модерна система за управление на функциите и технологии на ходовата част, както и интелигентните електронни системи за асистенция на водача правят Audi Q8 убедителен спътник във всяко пътешествие за бизнес и отдих. Благодарение на системата за постоянно двойно предаване quattro и клиренса от 254 милиметра, новото SUV Coupé може да продължи и след края на асфалтираните пътища.

Универсален, динамичен и елегантен – размери и пространствена концепция

Дължина 4 986 милиметра, широчина 1 995 милиметра и височина 1 705 милиметра – това са основните размери, характеризиращи новия Audi Q8, който излъчва динамика и престиж като никой друг SUV модел на марката с четирите пръстена до момента. Със междуосното си разстояние от почти три метра, Audi Q8 предлага изобилие от пространство за петима в купето.

Голямото багажно пространство и многобройните просторни отделения за съхранение на различни вещи в купето превръщат Q8 в идеален спътник за по-дълги пътувания. Багажникът на новия SUV модел разполага серийно с минимален обем от 605 литра, което може да се увеличи с лекота до 1 755 литра със сгъване на задните облегалки. Електрическият механизъм за отваряне и затваряне на задния капак е част от серийното оборудване на модела, а допълнително се предлага и възможност за сензорно отваряне. Друга комфортна възможност е електрическата щора на багажното отделение.

Ново лице за Q фамилията – външният дизайн

Дизайнът на новия Audi Q8 отразява прогресивния стилистичен език, който марката Audi представи за първи път при новото поколение на A8. Q8 интерпретира този стил по свой собствен начин, в който линията на елегантните луксозни купета с четири врати се прелива с характерната осанка на големите SUV модели и добавя специални акценти от емблематичния за марката Audi оригинален quattro. Със своята внушителна осмоъгълна версия на предната решетка Singleframe, Audi Q8 определено се превръща в новото лице на Q фамилията на Audi, поставяйки допълнителни акценти върху агресивния външен вид на новия модел.

Дигитален характер – технологии и дизайн на светлините

Новият Audi Q8 разполага серийно с LED-фарове. Светлинната графика се отличава с ярък дигитален характер и силно изразен триизмерен дизайн, който се показва за първи път в модел на Audi. Предлаганите по желание HD Matrix LED-светлини осигуряват по-ярко и по-прецизно осветяване на пътното платно. В рамките на възможностите на системата биват разпознати други участници в движението, като секторите около тях се потъмняват, докато целият останал спектър на светлинното поле остава ярко осветен.

Яснотата е новото измерение на престижа – вътрешният дизайн

Ролята на централен елемент в интериора на Audi Q8 се изпълнява от горния екран на системата MMI touch response, който се прелива почти изцяло в таблото като голяма черна повърхност, когато е изключен. Стилът в интериора е умишлено изчистен и опростен. Всички елементи имат логическа връзка помежду си и се отличават с пълна хармония. Оформената като самостоятелно геометрично тяло просторна централна конзола на свой ред отразява солидния характер на новия SUV модел. Когато е тъмно, контурната светлина (при поръчан пакет „Амбиентно осветление“) проследява основните линии в дизайна на интериора и акцентира върху триизмерно оформената quattro емблема над жабката, давайки още един ярък пример за типичното за марката Audi внимание към детайла.

Стилна обстановка – цветовете и материалите

Цветовата палитра при Audi Q8 предлага избор от единайсет тоналности на външното лаково покритие, които подчертават особено добре динамичния дизайн на модела – включително най-новите цветове „Dragon orange“ и “Galaxy blue“.

В интериора на Audi Q8 клиентите могат да избират сред няколко тоналности и цветови конфигурации. Още при базовото изпълнение на модела се предлагат седалки с кожени тапицерии в три различни версии, включително с най-висококачествена естествена кожа Valcona. При design selection горната част на арматурното табло е тапицирано с кожа. По желание спортният пакет S line може да включва S спортни седалки с интегрални опори за глава, ромбовиден релеф на тапицерията и S емблема. Всички конфигурации включват висококачествени декоративни елементи панели от дърво или алуминий.

Спортен високопроходим автомобил – задвижване quattro и пневматично окачване

Audi е quattro и quattro е Audi – разбира се, това се отнася в особена степен за новия Q8, върховият SUV модел на марката. В общия случай, изцяло механичният централен диференциал разпределя въртящия момент на двигателя между предния и задния мост в съотношение 40:60, а когато е необходимо, той прехвърля по-голямата част от него към моста, чиито колела имат по-добро сцепление с настилката.

Системата на окачването има решаващ принос за динамичното поведение на пътя дори и при базовата версия на новия модел. Клиентите на новият SUV Coupé имат избор между три варианта на вида на окачването:

• Вариант с електронен контрол на работата на амортисьорите (част от серийното оборудване на Q8).

Адаптивното пневматично окачване с контрол на амортисьорите с четири работни режима;

Системата за управление на всички колела all-wheel drive, което може да отклонява задните колела с до 5 градуса.

Системите са тясно взаимосвързани и работят с изключителна координация и максимална точност. Audi drive select осигурява избор на седем различни режима на работа, сред които и такъв за офроуд.

Ефективен двигател – агрегатът 3.0 TDI с технология MHEV

Силовият тракт на новия Audi Q8 демонстрира впечатляваща мощ и висока ефективност благодарение на новата mild хибридна технология (MHEV) с литиево-йонна акумулаторна батерия. В условия на реално пътно движение технологията MHEV е в състояние да намали разхода на гориво с до 0,7 литра на 100 километра.

В България Audi Q8 се предлага с агрегата 3.0 TDI. Той развива максимална мощност 210 кВт (286 к.с.) и максимален въртящ момент в размер на 600 Нм. Благодарение на тези показатели, ускорението от 0 до 100 км/ч на големия SUV модел отнема само 6,3 секунди, а максималната скорост достига 245 км/ч.

Предаването на тягата се осигурява от осемстепенна автоматична трансмисия tiptronic с бърза и плавна смяна на предавките.

Ясно и отчетливо – управление и контролни прибори

Управление на функциите в новия Audi Q8 се осъществява изцяло от двата сензорни екрана с висока разделителна способност. Горният с диагонал 10,1 инча (с MMI Navigation plus) се използва за управление на инфоразвлекателните приложения и навигационната система, а долният, 8,6-инчов дисплей позволява на водача да управлява отоплението, вентилацията, климатизацията и комфортните функции и дава възможност за свободно въвеждане на текст.

В допълнение към всичко това, управлението на част от функциите с гласови команди с разговорни фрази превръща Audi Q8 в истински интелигентен събеседник. Нead-up дисплеят, който също се предлага опционално, проектира най-важната информация върху предното стъкло директно пред погледа на водача.

Интелигентна свързаност – инфоразвлечения и Audi connect

Новият Audi Q8 е оборудван серийно със системата MMI navigation plus, която използва новия стандарт LTE Advanced за мобилен трансфер на данни. Онлайн услугите на Audi connect добавят прогнозни характеристики към процеса на навигация. Това дава възможност двете Car-to-X услуги, предоставящи информация за пътните знаци и подаващи предупреждения за опасности по маршрута да се възползват от „съвкупна интелигентност” на автомобилите Audi по пътищата. Налице е и услугата за улично паркиране, което улеснява намирането на място за паркиране благодарение на базата данни от съобщения на останалите автомобили в „мрежата” за наличните в момента свободни пространства.

Допълнително предлаганият ключ Audi connect осигурява цифров достъп до Q8 с Android смартфон. В допълнение към заключването и отключването на Audi Q8, чрез личния смартфон могат да се управляват и много други функции за комуникационна свързаност през приложението myAudi. Във върховата версия с 23 високоговорителя озвучителната система Bang & Olufsen предоставя 3D звук възпроизвеждащ концертно изживяване.

Безопасност и комфорт – електронните системи за асистенция на водача

Независимо дали паркирате, движите се в града, или сте на дълго пътешествие – Audi Q8 може да улесни живота на човека зад волана в много ситуации. Audi обединява системите за асистенция на водача в общо четири пакета:

• Tour assist е асистентът на адаптивния Cruise control, който гарантира пълен комфорт и осигурява самостоятелно управление на автомобила в лентата и автоматичен контрол на дистанцията във всички скоростни диапазони. Пакетът включва още функцията efficiency assist, асистентът за аварийни ситуации и мерките за безопасност на Audi pre sense.

Безопасността в условия на градско движение се гради на действието на общо пет системи: асистентът за напречен трафик (Crossing assist); Audi pre sense 360​​° за приближаващи отстрани автомобили; функцията за следене на напречния трафик зад автомобила част (Rear cross traffic assist); асистент за предупреждение при излизане от автомобила и при промяна на лентата за движение.

Системите в пакета Intelligent Park assist оказват подкрепа на водача по време на маневриране. Основният акцент в този пакет е триизмерният 3D изглед със свободно избираема гледна точка, но пакетът включва и функция parking pilot за (дистанционно) паркиране през приложението myAudi на смартфона на водача.

Plus assist package с дистанционната функция garage pilot за паркиране на автомобила в близост до стени и други препятствия.

Зад тези три впечатляващи функции стои един високотехнологичен компонент на Audi – централният управляващ модул на системите за асистенция на водача, който е част от серийното оборудване на новия Q8 и който обработва постоянно огромно количество информация от сензорите на автомобила, за да създаде виртуално изображение на околната среда.

Audi Q8 50 TDI tiptronic quattro: комбиниран разход на гориво 8.1 л/100 км; емисии CO2: 212 г/км
*Допълнителна информация за официалния разход на гориво и за официалните количества на емисиите на CO2 при новите леки автомобили можете да откриете в „Справочник с данни за разхода на гориво, емисиите на CO2 и разхода на електроенергия при новите леки автомобили“, който се предлага безплатно във всички търговски представителства на компанията и всички места за продажба.
Посочените данни за оборудването и техническите характеристики се отнасят до моделната гама, предлагана в Германия. Всички данни подлежат на промяна без предизвестие; възможни са печатни грешки и пропуски. Актуална информация за оборудването на моделите, предлагани в България, е налична на сайта audi.bg и при оторизираните дилъри на маркатa.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
08.11.2022

Темите във форум BUILDINGSTYLE 2022 част 2

Скъпи приятели, продължаваме с втора част на темите във форум BUILDINGSTYLE 2022, с уговорката, че това не е всичко, но […]

Прочети още
Audi 19.11.2021

Електрическа мобилност от ново измерение: Audi Q4 e-tron и Q4 Sportback e-tron

Audi Q4 e-tron и Q4 Sportback e-tron поставят нови стандарти в интериорното обзавеждане и ергономията ✔ Вътрешният простор на новия […]

Прочети още