Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Новият втори в света: Небостъргачът, който достигна 678 м височина

Да… В света на небостъргачите е така – винаги има възможност първите да станат втори, а вторите – трети.

След като дълго време държа челното трето място в класацията за най-високите небостъргачи в света, небостъргачът Merdeka PNB 118 в Куала Лумпур вече е втори с рекордните 678 метра височина. А строителството му отне точно 5 години.

Сградата е проектирана от архитектурното бюро на Карл Фендер (Fender Katsalidis, Мелбърн) за предприемача PNB Merdeka и построена от Turner Construction – американското дъщерно дружество на испанската ACS.

Официалното откриване на небостъргача се очаква през 2022 година. На обща площ от 350 000 кв.м ще бъдат разположени хотел, офиси, апартаменти и магазини.

Фасадата е решена с триъгълни елементи от стъкло, напомнящи за традиционните малайзийски изкуства и занаяти, което придава кристален вид на екстериора. Този „кристален“ елемент е възпроизведен и в атриума на кулата, който продължава триъгълния мотив.

Снимки: Fender Katsalidis

Основният покрив на небостъргача всъщност е висок 644 м, което е с 12 м повече от височината на Shanghai Tower на Gensler – небостъргачът, който досега заемаше второто място в класацията, след 828-метровия първенец Burj Khalifa в Дубай. Декоративният шпил на Merdeka PNB 118 и добавя допълнителни 12 м към височината.

Наш приоритет бе да използваме всяка възможност за създаване на кула, която обогатява социалната енергия и културната тъкан на града.

Това коментира Карл Фендер и допълва: „Постижението за създаване на втората най-висока сграда в света празнува годините на планиране, решаване на проблеми, сътрудничество и човешки усилия, необходими за реализиране на сграда с такава сложност. Постигането на този етап на височина е добре дошъл бонус.“

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
небостъргачи 15.10.2021

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Представяме ви най-високите небостъргачи в света през 2021 година – точно 21 на брой. 🙂 Впечатляващи съвременни „чудеса“, които сякаш […]

Прочети още
28.10.2021

Китай няма шанс да построи най-високия небостърач

Следващият най-висок небостъргач със сигурност няма да е в Китай! Министерството на жилищното строителство и развитие на градските и селските […]

Прочети още