Виж 1към1

ГЕРБ-СДС настоява за проверка на строителството на „Буджака“

Прочети още

Ново течение в офис архитектурата: Neuroarchitecture

офис архитектура

След като пандемията преобърна всички стереотипи и принуди хората да работят от домовете си за повече от година, сега ставаме свидетели на обратния процес – офис сградите са широко отворени, за да посрещнат обратно екипите на своите наематели. Завръщането обаче не е към познатото старо положение, а към променена работна среда. Такава с по-голяма физическа дистанция, гъвкавост в планирането на работния ден, с по-кратка, но по-качествена интеракция между колегите. И, разбира се, нови, по-високи хигиенни стандарти.

Това се посочва в публикация, базирана на глобално изследване на 4 500 компании във връзка с трансформацията на офис пространствата и промените в бизнеса за управление на офис площи.

Масовият експеримент с домашния офис показа, че дистанционната работа също може да е продуктивна.

Немалка част от хората биха искали да продължат да работят от домовете си и в бъдеще – било то постоянно или по няколко дни месечно. В тази връзка приложенията за дистанционно сътрудничество като Zoom, Microsoft Teams и Google Hangouts вероятно ще имат дългосрочен ефект върху пазара на офис площи, подобен на този, който имаше мобилното пазаруване върху търговията на дребно.

Друга тенденция е концепцията Living room в работните пространства.

Хората имат потребност от приветлива и уютна среда в офиса, за да реализират максимално своя потенциал. Множество проучвания от последната година показват, че посещаването на физически офис е изключително важно от психологическа гледна точка за разграничаването на личното от професионалното пространство. А също и за повишаването на работоспособността и ефективността.

Интериорният дизайн в офис сградите у нас все повече придобива облика на всекидневна – living room.

Чрез усещането за домашен уют и множество обособени кътове за почивка; разговори с колегите, фокусирана работа или просто за по кафе на спокойно място. Не става дума за конкуренция с домашния офис обаче. По-скоро – за интегриране на някои негови предимства в новия модел на офисния живот.

Мегапарк, София
Офисът като огледало на корпоративната култура

Независимо дали в момента сме в офиса или не, корпоративната идентичност намира израз в дизайна на работното пространство. Затова промените в офис сградите водят до трансформация на обикновени коридори в светли и уютни пространства. Такива с напълно променени функции и с нови настилки, мебели и осветление. Зелени тераси и пространства за почивка, срещи и организиране на събития допълват картината. Разнообразните места за хранене са винаги плюс, а дори фризьорски салон в офис сградата вече не е изненада.

Архитектура на многофункционалния офис

От години архитекти и дизайнери проектират офис интериори, в които служителите да се чувстват като у дома си. А динамичната промяна на офис битието доведе до тласък в развитието на ново течение в архитектурата – Neuroarchitecture.

Neuroarchitecture представя стремежа за по-голяма гъвкавост на офисните пространства, елиминиране на фиксираните зони и въвеждане на зони за релакс.

Посоката на вътрешноархитектурните промени неминуемо ще бъде към по-качествени офиси. Такива, които съчетават повече от една функция и дават възможност за гъвкави трансформации. В скорошно интервю Кей Сарджънт, която e международен експерт по въпросите на дизайна и стратегията на работната среда, прогнозира връщане към минимализма в интериорния офис дизайн. То е с оглед на по-лесно почистване, проектиране на повече външни и открити места за работа, както и по-голям фокус върху пространствата за срещи.

Други smart design решения включват интелигентни комбинации от работни бюра, осигуряващи необходимата дистанция и закътаност без голям преразход на площ. Друго smart решение е балансираното и иновативно разпределение на работни и обслужващи зони. Целта е „разбиване“ на типичния безкраен open space на по-обособени и контролирани микро-open space зони.

Мегапарк, София
Промени в бизнеса за управление на офис площи

По новите стандарти едно работно място трябва да заема около и повече от 10 кв.м. Отпадат големите конферентни зали /над 12 души/, а сградните инсталации се подобряват. В проучването, проведено сред 4500 фирми, са изведени главните приоритети, свързани с работата в офис.

„Бъдещето принадлежи на офис сгради, които предоставят цялостно изживяване за хората с модерна, технологична, безопасна и уютна среда за работа. Говорим за работно пространство, описано с три ключови думи: гъвкавост, свобода, избор“. Това споделя Елица Ценова, главен инвестиционен директор в Lion’s Head.

Буквално пред очите ни офисните сгради еволюират в екосистеми, в центъра на които са поставени човекът и неговите нужди.

Завръщането

За да се отговори на изискванията за безопасност, концентрацията на служители в офисите се намалява, като се осигурява достатъчно голяма площ. Концепцията „отворен офис“ остава все така актуална, като само функциите се променят, а бъдещето е в смесения/хибриден формат на работа.

Очаква се най-приложимият работен режим да включва три дни в седмицата в офис с възможност за гъвкавост според бизнес сектора и профила на позициите.

Запазва се и тенденцията тези, които избират офисния режим на работа, да получават по-голям шанс за повишение.

офиси 12.04.2021

Living Room – нова тенденция в дизайна на офиси

Екипът на Lion’s Head използва периода на дистанционна работа на наемателите, за да реализира мащабен проект по реконструкция на всички […]

Прочети още
28.05.2021

Как да си направим преносим офис в кутия

Преносим офис в кутия! Креативно, практично и удобно. Може би проектът, който представиха от дизайнерското студио NOSIGNER, е израз не […]

Прочети още