Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

„Новото зелено сърце“ на Дюселдорф

През май германската архитектурна фирма Ingenhoven Architects представи Kö-Bogen II – сграда от устойчив характер със смесено предназначение. Тя е предвидена като „ново зелено сърце“ на Дюселдорф, Германия. Проектиран за визуално разширяване на прилежащия парк Hofgarten към вътрешния град, Kö-Bogen II представя наклонените фасади на двете си сгради с жив плет от габър, чиято обща дължина е около 8 километра. Покритите с храсти пространства също ще помогнат за пречистване на въздуха и с борбата срещу ефекта на топлинния остров в града като осигурят охлаждащ микроклимат.

Разположен в Gustaf-Gründgens-Platz, Kö-Bogen II ще служи като търговски и офисен комплекс, който обхваща 42 000 кв. м. обща площ. Сградата ще съдържа  магазини, ресторанти, офис площи, места за отдих и пет-етажен подземен гараж с 670 места. Строителството се състои от пететажна основна сграда с трапецовидна форма и по-малка триъгълна сграда, която се слива с площад. Наклонените фасади, които ще бъдат засадени с жив плет от габър, ще отворят площада с изглед към емблематичния Dreischeibenhaus и театъра наблизо. Архитектите ще ремонтират покрива, фасадата и публичните зони на театър „Дюселдорф“.

„За да се справим с цялостната ситуация в градския дизайн, дизайнът на Kö-Bogen II умишлено избягва класическото блоково оформяне като това по търговската улица Schadowstrasse”, обясниха архитекти в съобщение за пресата. „В допълнение, идеята за зелената архитектура се прилага системно като по този начин се отличава от конвенционалните архитектурни решения.“

Височината на сградата е 27 метра, а живия плет от габър ще променя цвета си през цялата година предлагайки красива гледка за минаващите. Насадени наклонени фасади на триъгълната сграда, ще бъдат достъпни за минувачите, които могат да използват пространството като открита поляна за почивка и релаксация. Kö-Bogen II ще бъде открит през пролетта на 2020 година.

Източник: Inhabitat.com