Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

НПО е против изграждане на метро в подножието на Витоша

линия подножието

Неправителствената гражданска организация „Спаси София“ се обяви против идеята за изграждане на метро в подножието до Витоша, което ще доведе до презастрояване на Витошката яка. С проекта планината ще стане абсолютно недостъпна за столичани, според Организацията. 

Авторите на статията изтъкват редица причини защо изграждането на метрото до Икеа е нерентабилно. Според тях ще донесе далеч повече вреди, отколкото ползи както за района, така и за столичани. Колкото до връзката с частния Симеоновски лифт, те я определят като мит. Няма необходимия брой пътници, а една автобусна линия би била достатъчна да довозва хората до близката метростанция при Бизнес парка в кв. Младост 4. 

„Но въпреки тези очевидни негативи, Общината не се отказва от авантюрата, която ще ни струва около 200 млн. лв. При това докато София още не е решила тежки съществени проблеми с разбитите улици и тротоари; калните и занемарени междублокови пространства; липсата на детски градини и паркинги, канализация…:, пишат още от Спаси София.

Твърдят, че тази отсечка на метрото до подножието на Витоша ще обслужва частните бизнес интереси на инвеститори и бивши политици. А не транспортните нужди на града. Според тях броят на жителите и работещите в тази квартали също не оправдава строителството на метро. По данни на самата Столична община, в района живеят едва 1800 души, а работещите са 8000. Това са по-малко от редица периферни квартали като Княжево, Владая, Орландовци, Горубляне… до които никой и не помисля да строи метро.

„Парите на софиянци трябва да се инвестират там, където ще донесат носят максимални ползи за максимален брой данъкоплатци, а не за задоволяване на нуждите на частни затворени комплекси, молове и техните лобита!“, завършват от Организацията.

Вижте още: