НУРУС – мебели, създадени, за да са удобни и да се ползват дълго


Срещам се с г-н Недялко Русков, управител на фирма NURUS, за да си поговорим за това как минава за тях първата им година в България. NURUS е световна марка за офис мебели, но почти непозната у нас. Те имаха няколко месеца на пазара,  преди да излезем всички в „Извънредно положение“. Това безспорно оказва влияние върху маркетинговите стратегии на фирмата и в общи линии – хубавото предстои.  Някои от вас ще могат да ги видят  на форум BUILDINGSTYLE 2020  тази година, но тези, които няма да успеят, с голямо удоволствие ви казвам – Идете и ги вижте!:)  Наистина има  интересни решения за офис обзавеждане, мебели, създадени, за да са удобни и да се ползват дълго.

 Г-н Русков как дойдохте в NURUS? Защо поехте управлението на фирмата?

И за мен беше доста изненадващо. Собственикът на NURUS за България, г-н Баяр Корай,  ме помоли да поема управлението. Десет години съм живял и работил в Турция и зная турски език, това е моето предимство. Бях директор на Български образователен център в Одрин. С г-н Корай сме приятели и в рамките на един телефонен разговор, аз приех да стана част от екипа на NURUS.

Какви са наблюденията ви за малкото време на NURUS в България?

Не достатъчни😊 Започнах работа в края на февруари. Март се обявиха „извънредното положение“, но ние работехме през цялото време. Довършвахме два проекта, които вече бяхме започнали.

Бихте ли ни разказали повече за NURUS? На българския пазар тя не е много позната.

NURUS е семейна компания, създадена през 1927 г от двама братя. Те започват от едно малко мебелно ателие в гараж. Петдесет години по-късно решават, че ще специализират дейността си в офис мебели и работят много усилено в това направление. Бизнесът продължава да е семеен. Двамата братя привличат водещи дизайнери не само от Турция. Работят с повече от 30 световно признати имена в тази сфера. И освен серийните продукти, разработват и богата гама от дизайнерски офис мебели. Пейката Taklamakan е включена в постоянната колекция на Музея за модерно изкуство “ Марта Херфорд” през 2006 година.

Перфектна хармония от природата Taklamakan е кръстена на най-голямата пясъчна пустиня в Китай и прилича на пясъчни дюни, оформени с тайнствена и естествена хармония. Носи дълбочина и топлина на пространствата за ползване.

 

През 80-те години вече изнасят за чужбина, като за много кратко време експорта им е  80% от общото производство. Но турският пазар е много голям така че останалите 20% не са никак малко. Офисите на всички водещи компании, които работят в Турция – местни и чужди-  са изцяло с наши мебели. Перлата, последното, което е направено от NURUS е новото летище в Истанбул. Летищата в Анталия, Туркменистан, Дубай и т.н  също са с наши мебели.  Това е другата силна част на NURUS – обзавеждането на терминали.

NURUS притежава също и най-модерната акустична лаборатория в Турция и може би в света. Фабриката ни се намира в Анкара, разположена на повече от 65 000 кв.м Производството е  затворено –  от дървообработването, меката мебел, до металните елементи, всичко е наше производство.  Имаме мека мебел с гъши пух за високия клас клиенти. Това сме представили и тук в шоурума ни в София, готови решения за мениджърско офис обзавеждане, зали за конференции.

В този момент започваме да гледаме кратки видеа на изпълнени техни проекти за огромни имена, марки, летища, киносалони….Главата ми се замая буквално, защото аз съм обикновен човек и когато виждам сгради или офиси на такива компании, направени от фирми, които аз познавам…чак аз се чувствам горда хахаххаха. Някои ще кажат „Какво пък  толкова? Вършат си хората работата и имат световни имена за клиенти.“ Да, така е, но когато аз съм този, на когото го споделят😊, се чувствам като една мъъъъничка част от това.

Клиентите на НУРУС в цял свят

Благодарение на г-н Корай те решават да имат шоурум и в България, като идеята им е наистина да се представят много актуални, модерни мебели, функционални, здрави и същевременно на конкурентни цени спрямо продукти от Италия.

Интересното за столовете на NURUS е, че където и да седнете на тях, те не могат да се обърнат и да паднете, изключително устойчиви са. Столът е с механизъм, който е специална наша разработка.

Open space пространствата също са предизвикателство за NURUS. За да може на едно пространство да работят много хора, има разработен софтуер, в който можеш да си запазиш някаква част от залата за определен брой хора и за определен часови диапазон. Т. с. помислено е не само за обзавеждането на големи пространства, но и за комфорта по време на използване. За една IT компания от 250 души, например,  е много по-подходящо да има офис за 100 души, защото едните могат да работят през деня, а другите вечер. Така бюрата се използват през цялото време и може да се инвестира в много по-висок клас оборудване, което ще използват всички.

В разговора ни включваме и Джейлян, с която се познавам от миналата година. Тя беше на нашия форум.

 

Джейлян, кажи ни нещо за себе си? Каква е твоята работа в NURUS? Разбрах, че сте много малък екип.

Да, така е – трима души сме. Аз, най-общо казано, се занимавам с продуктите. Била съм във фабриката в Анкара, видяла съм процеса на работа, организацията. NURUS имат изисквания точно как да се представят и предлагат продуктите им и ние изцяло се съобразяваме с това.  По отношение на шоурума също, даже бих казала, че шоурумът в Анкара, може да се конкурира с нашия😊, с истанбулският също, защото сградата, в която е разположен той, е доста разчупена и не се получава този ефект. Смятам, че със старанието, което вложихме, постигхнахме визията, която търсехме.

А кой от продуктите е най-познат? Или кой продукт най-добре  представя марката NURUS?

Джейлян: Това е столът Me Too. Определен е като един от най-добрите офис столове в света. Той е и най-продаваният ни продукт. На този стол можеш да работиш 8 часа и да не усетиш умора. Me Too има много награди  .  Изобщо мебелите на NURUS  са носители над 63 световни отличия. Самата NURUS участва в Немския съвет за дизайн и качество. Тя е единствената чужда фирма, член на този съвет.

Me Too е напълно регулируем офис стол с Fluid Motion ® и Fluid Motion Plus ® механизми и много други решения за изключителен комфорт като плъзгаща се седалка, регулируеми подлакътници, наклон напред, опционални лумбална опора и опори за врата. Има три нива на заключване на облегалката. Високото качество и стандартите за безопасност на Me Too са одобрени в международен план с GS Сертификат от LGA Landesgewerbeanstalt Bayern Institute.Награден с награди Good Design Chicago, IF Product Design и Red Dot Design Award.

 

 

А какво прави този съвет?

Джейлян: Този съвет дава всички сертификати, необходими за офис мебелите. Връщам се на въпроса ти за продуктите ни. Най-новият и иновативен продукт са кабините Calma, които предлагаме в три варианта – малък, среден и голям.

Материалите, с които NURUS работи, са екологично чисти, това също е съществено да се знае, защото здравето на хората е най-важно.

 

Функционално решение за отворени офиси и общи пространства. Calma е изработена от екологично чисти материали. Със системата за резервации Nurus Links® можете да резервирате Calma за определен период от време, да планирате срещи.

Как ще се осъществяват продажбите? Ще търсите ли партньори, дистрибутори?

Недялко Русков: Не. Разчитаме на посещенията в  шоурума. Тук сме изложили всичко. Освен обзавеждането, свързано с офиса, на втория етаж сме показали, в една от залите, как с  10 маси и 40 стола, в рамките на 5 минути, може да се получат 10 различни комбинации на работни срещи, зала за презентации и други фирмени събития. Тези 40 стола могат да заемат 2 кв.м, когато са събрани и освобождават пространство.

Масите пък, събрани, заемат 4 кв.м. Има също висок клас мека мебел, която е за мениджърски кабинети с еленска кожа и гъши пух. Пак горе е представена пейка, която се поставя превърне в дъска за играна табла или на шах. Докато пътниците чакат своя полет, могат и да се  забавляват😊

Много странно ще прозвучи следващия ми въпрос, предвид ситуацията с корона кризата, но все пак- Какво си пожелавате?

Недялко Русков: Да успеем да покажем на българския пазар какво всъщност е NURUS като концепция и като решение за различни пространства и разбира се да реализираме много проекти с български фирми и български архитекти.

Джейлян: Пожелавам си да видят, че наистина имаме стойностни продукти, които заслужават да бъдат тук и да се ползват със здраве!

И аз ви го пожелавам от сърце!:)