Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Няма балон при недвижимите имоти и все пак – цените продължават нагоре

имоти

Към момента в България няма балон при недвижимите имоти. Около това се обединиха представители на агенции за недвижими имоти, строители и кредитни консултанти на форума „Треска за имоти“. В рамките на събитието експертите обсъдиха перспективите пред пазара на жилища и призоваха всички участници в този пазар към разум.

Гергана Бахчеванова, направи сравнение с критичната за сектора 2008 г. „Ако през 2008 г. експанзията на жилищното кредитиране вървеше заедно с ръста на цените и високите лихвени проценти по кредитите и спестявания, то сега лихвените проценти на жилищното кредитиране са провокатор за ръста на цените на имотите. Освен това има повишаване на доходите и на спестяванията на българите. А парите са четири и половина пъти по-евтини“, обясни изпълнителният директор на „Адрес Недвижими имоти“.


Въпросът дали има балон при недвижимите имоти се задава през последните две години регулярно.

Това напомни Тихомир Тошев, управител на „Кредит център“, според когото балонът от 2008 г. е започнал раздуването си от 2003 г. В този период за шест години цените на недвижимите имоти са нараснали със 130%. Но ако през 2008 г. спестяванията ни в банките са възлизали на 20 млрд. лева, то сега са 62 млрд. лева. Близо три пъти се е увеличила и минималната заплата – ако тогава е била 220 лева, сега е 650 лева.


Търсенето на пазара определя предлагането.

Това припомни на свой ред търговският директор на BLD Ирина Кънева. Тя също е на мнение, че не може да се говори за балон при имотите. Отбеляза, че все още има търсене, което засега не е достигнато от предлагането. Кънева припомни, че ковид кризата донесе бум в цените на суровините, материалите и в разходите за труд. А това доведе до оскъпяване на целия процес. „В момента за един инвеститор е много по-скъпо да изгради нова сграда“, коментира Ирина Кънева. Тя прогнозира и скок на цените на жилища:

В новото строителство не само няма балон, но още не са достигнати и върховете на цените.


Кънева допълни още, че през последните три години се е зародила нова група купувачи, които са на възраст под 30 и дори под 25 години. Хора, които започват първа работа с доход над средния за София и са мотивирани да сменят досегашната си локация, искат гледка и повече мислят за качеството си на живот.


И все пак, посоката, в която вървим, ще ни отведе ли към балон на имотния пазар?

Макар и да няма балон в момента, „посоката, в която вървим, е тръгнала нататък“, заяви Тихомир Тошев от „Адрес Недвижими имоти“. Той обясни, че нездравословни ръстове на цените на имотите са тези над 10% на годишна база. По негови данни през 2021 г. спрямо предходната година в София вече са били отчетени ръстове на цените от 15%. Тошев обясни, че причината е, че купувачите все по-често търсят завършени, готови, ремонтирани жилища. А това е инвестиция, която продавачът прави и иска да продаде на бъдещия купувач. Ръстът на цените през последните три години е все по-често провокиран от това, че се търсят и продават нови и от типа „обуваш си чехлите и влизаш“, допълни експертът.
Тошев прогнозира, че спадът от 40% на имотите, подобно на случилото се в периода 2008-2013 г., едва ли ще случи отново. И предупреди, че браншът може да пострада от следващо надуване на цените на имотите с дълъг период, в който няма да има спад на тези цени.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
жилища 09.12.2021

Какво да очакваме от пазара на жилища през 2022 г.

Прогноза: Недостиг в предлагането на старо строителство може да ускори сделките на жилища през 2022 г. Делът на жилища старо […]

Прочети още
имоти 14.01.2022

Доклад: Криптовалутите и дистанционната работа движат пазара на луксозни имоти през 2022

Работата от разстояние и притокът на богатство, създаден от криптовалутите, ще поддържат пазара на луксозни имоти. Това сочи доклад за […]

Прочети още