Няма места за 10 000 деца в столичните общински детски градини


Над 10 000 деца в София все още не могат да посещават детска градина, защото липсват места. Въпреки приетото решение да се компенсират финансово родителите на тези деца, това не решава проблема, затова и дебатите продължават.

Според независимия общински съветник Борис Бонев всяка от последните 10 години кметът на София Йорданка Фандъкова обещава как „до една-две-три години изцяло ще бъде решен проблемът с недостига на места”.

„Резултатът от това е, че всяка година много деца остават извън системата на общинските детски градини и ясли, и родителите им, ако имат тези средства са принудени да плащат за частни детски градини, което е тежко икономическо последствие върху тях самите”, коментира още Бонев.

Според него проблемът не е само социален, а и икономически, защото понякога се налага единият от родителите да напусне работа, за да се грижи за детето си. Бонев каза, че е внесъл доклад, който цели постигането на първите стъпки по решаването на проблема с недостига.

Общинският съветник от ГЕРБ Димитър Вучев коментира, че децата са безспорният приоритет на София и доказателството за това е свършеното през последните години. Над 100 са новите сгради в рамките на Столична община, новопостроени и такива с обновена фасада или вътрешност. В момента се строят 17 нови детски градини, заяви Вучев. Той допълни, че от началото на годината до 15-и септември има разкрити над 900 места, а до края на годината ще има построени още над 5 сгради.

Още по темата:

РЗИ-Пловдив иска да се демонтират пясъчниците от детските ясли и градини

Над 1 млрд. лв. европейските средства са вложени в училища и детски градини