Няма пари за ремонт на Художествената галерия в Русе

Голямата изложбена зала с картини на Владимир Димитров - Майстора и Дечко Узунов се руши от години


ремонт галерия

текст и снимки: Силвия Петрова

Голямата изложбена зала в Русе и тази година вероятно няма да дочака своя така жадуван ремонт. Помещенията, в които се съхраняват творби на Дечко Узунов, Владимир Димитров – Майстора, графикът Илия Бешков, скулпторите Никола Терзиев – Желязото, Георги Чапкънов, Мая Кубратова, Георги Радулов и много други, е в окаяно състояние от години.

Десетилетия наред работещите в Художествената галерия полагат неимоверни усилия, за да опазят творбите на изкуството на български класици. При всеки силен дъжд покривът протича, а до творбите се нареждат до болка познатите вече кофи и легени.

Надеждата на хората на изкуството беше, че Художествената галерия може да се превърне наистина в дом за графики, пластики и платна, но уви. Оказа се, че подготвен още преди години проект с който е кандидатствано за европейско финансиране, не е получил одобрение.

Сегашната администрация пък заяви, че в общинския бюджет няма как да бъдат заделени няколкостотин хиляди лева, за да бъде ремонтирана галерията. Според тях трябва да се работи в посока да се търси финансиране със същия този проект. Включително и по програма за трансгранично сътрудничество. А дотогава – галеристите ще се борят със студените стени и течащия покрив. И ще слагат кофите, за да опазят с тях изкуството, настанено под покрива на сградата.

„Картините са живи същества. Трябва да има грижа за тях. И ако те могат да издържат на студ, то особено за живописните платна влагата е пагубна.“

Това коментира пред екипа ни директорът на галерията г-жа Елена Великова.

Това, което най-много безпокои работещите в галерията са стъклените платна на тавана, които представляват опасност както за персонала, така и за посетителите.

Галерията трябваше да получи финансиране и в общ проект, който включваше ремонт на РХГ и Пантеона на възрожденците. Но ако костницата вече получи своя ремонт, галерията продължава да чака по-добри времена и грижа.

На фона на липсата за финансиране за ремонт на галерията обаче Културният институт получи цялостно финансиране, за да реставрира 34 творби от фонда й.

Средствата са отпуснати от Министерство на културата. Избраните творби са от първоначалното формиране на фонда през 1947 г. с директор Георги Чендов. Тази селекция представя българското изкуство в периода между 40-те и 50-те години на 20 век. Включени са имена като Димитър Гюдженов, Никола Ганушев, Крум Иванов и др.

Предвидено е и реставрираните творби де бъдат представени в изложба в залите на галерията през месец август, както и гостуването й в Художествена галерия – Казанлък. Експозицията ще бъде представена също във виртуалното пространство.

За ремонта, който не се случи:

Русенската художествена галерия е основана през април 1933 година. Тя се помещава последователно в Дома на изкуствата и печата, залите на Русенската библиотека и Драматичния театър. През 1979 г., преди 42 години РХГ се пренася в специално построена за целта сграда, разположена на улица „Борисова“ 39. Сградата има приземен етаж, сутерен и технически сутерен.

Според проекта, който очакваше финансиране, беше планирано да се направено укрепване на конструкцията на сградата.

Трябваше да се възстановят пропаднали участъци от водоплътния тротоар и входната рампа; да се обособят и две малки изложбени зали. Планирана бе и подмяна на конструкцията на сега съществуващото горно осветление със специални стъклопакети. Те трябваше да предпазват от заледявания и задържане на сняг. Един от най-важните елементи беше подмяна на хидроизолациите на покрива, осигуряване на отопление и климатизация на сградата. А също и подмяна на подовите настилки в централните части.

Като допълнение бе предвидена и доставка на окачващи стени за картините. Трябваше да има и цялостна подмяна на осветлението с ново и оформяне на второ фондохранилище в сутерена на сградата.

ремонт

Галерията разполага с постоянна експозиция, но провежда временни изложби на български и чужди художници. Във фонда й са включени произведения на българското изобразително изкуство от края на 19 век до наши дни.

Вижте още: