Ню Йорк отпуска 150 млн. долара за ремонт на Сентръл парк


За да завърши 40-годишното обновяване на Сентръл парк, нестопанската организация Central Park Conservancy представи проекти за актуализиране на северния край на парка с цел за отдих, насочени към LEED технологиите, нов басейн, пързалка и други удобства. Проектът в размер на 150 милиона долара също има за цел да отстрани повредената еко среда и хидрология на терена като използва екологично съобразени методи. Програмата на проект ще се проведе през пролетта на 2021 г., а строителството се очаква да приключи през 2024 година.

Проектирането отнема повече от година като редизайнът на северния край на парка ще замени Ласкерската пързалка и басейна, които са построени през 1966 г. Положението на пързалката и басейна също ще бъде променено. Понастоящем съоръженията възпрепятстват достъпа между Harlem Meer и живописната река на юг. При препозициониране на басейна и сградата на пързалката, водният път ще бъде възстановен и отново ще потече през сушата. За да се свържат отново посетителите с водата, ще бъде монтиран криволинеен път през поредица от малки острови.

В допълнение към подобреното биоразнообразие и интеграция на ландшафта, проектът ще включва ново съоръжение. Сертифицирана LEED сграда ще бъде построена от местни естествени материали от камък, дърво и стъкло. Строителните отпадъци ще бъдат рециклирани и използвани повторно на място, когато е възможно. Стените от стъкло от пода до тавана, прецизирани от стройни колони от дърво, ще пропускат естествена дневна светлина, за да намалят зависимостта от изкуственото осветление и ще създадат безпроблемна визуална връзка с зоните за отдих на открито. Покривът ще бъде озеленен, за да предложи допълнително обществено пространство и да смекчи ефекта от градския топлинен ефект.

„Основната предпоставка на дизайна произтича от водещата цел на реставрацията: поправяне на увредената екология и хидрология на обекта, цел, която зяасяга всеки аспект от проекта за устойчивост и най-високите стандарти за екологично отговорни строителни практики“, се казва в документа от Пресцентър на Central Park Conservancy.

Източник: Central Park Conservancy

research symptoms