Обезопасяват едно от най-опасните кръстовища край Русе


кръстовище Русе

текст и снимки: Силвия Петрова

Едно от най-невралгичните места край Русе, където често стават пътнотранспортни произшествия, най-накрая ще бъде обезопасено, макар и частично. Става дума кръстовището на главния път Русе – Разград в посока град Кубрат и кв. „Средна кула“.

През последните три години мястото доби печална известност  заради многото инциденти, при които имаше и ранени, и загинали. Стигна се до там Прокуратурата да излезе със становище, че кръстовището трябва спешно да се обезопаси и на мястото да се изгради кръгово.

Кръстовището е изключително опасно по тъмно или при мъгла заради лек завой, който създава предпоставка за тежки инциденти. Осветление също липсва, защото като мястото е след табелата за край на град Русе. Това затруднява движението, особено за автомобилите, които трябва да се включат от гр. Кубрат или кв. „Средна кула“ към главния път Русе – Разград.

Днес стана ясно, че общината планира да вложи над 100 000 лева, за да изгради осветление в района, което поне до известна степен да намали опасността от катастрофи. От администрацията уточниха, че Агенция пътна инфраструктура проектира кръстовището, за да се намали риска от инциденти.

Решението за изграждане на кръгово кръстовище в невралгичната точка беше взето още през 2019 година. Това стана след междуведомствена среща, на която беше обсъден проблемът с многото произшествия в района. В срещата, провела се по инициатива на Окръжна прокуратура – Русе, се включиха експерти от Областно пътно управление, Министерството на вътрешните работи, Община Русе и Областна администрация.

Вижте още: