Обновеният Пантеон на възрожденците в Русе вече приема посетители

COVID-19 отложи официалното откриване на ремонтираната костница


Текст и снимки:  Силва Агопян 

Коронавирус е причина планираното официално откриване на обновеният Пантеон на възрожденците в Русе да бъде отложен за неопределено време. На практика обаче музеят, който е част от 100-те национални туристически обекти на България е отворен повече от седмица и приема посетители. Това доскоро беше невъзможно, предвид факта, че обектът беше затворен за около година заради ремонт.

Костницата, която е последното място за покой на тленните останки на 39 известни българи сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Баба Тонка, Панайот Хитов и др. години наред беше в окаяно състояние. При всеки дъжд или снеготопене, върху гробовете се слагаха легени и кофи, които да събират капещата вода.  Сега тази гледка остава в миналото благодарение на финансиране осигурено с трансграничен проект.

„Основният проблем на Пантеона в годините назад беше хидроизолацията на сградата. Това е проблем още от самото строителство, предвид факта, че Пантеонът е изграден в леденостудената зима на 1978 г. Десетилетия наред имаше течове и дори видими за посетителите проблеми. Наложи се да се подмени електрическото табло и всички системи в сградата. Възстанови се и вентилацията на Пантеона“, коментира директорът на Регионалния исторически музей д-р Николай Ненов.

Ремонти имаше и около Пантеона. Направено беше ново художество осветление. Подмениха се изцяло облицовъчните плочи по сградата.

И най-важното за първи път от изграждането на костницата беше направено цялостно позлатяване на купола. За тази дейност обаче се оказа, че е имало доста спънки. Заради коронавируса е станало невъзможно идването на турски майстори, които да покрият 150-те квадрата купол с малки листчета с големина 10 на 10 см. Това е наложило работата да се направи от местни фирми, а майсторите са се учили буквално в движение.

„Пантеонът днес изглежда прекрасно. За хората които са го виждали обаче разликите ще бъдат трудно забележими. В настоящия етап от преустройството можем да подчертаем, че пред всеки гроб има по един банер на който има информация за съответния герой. Ще има и нови еднотипни изображения на художник, оригинално като за Пантеона“, допълва Николай Ненов.

В Пантеона предстои да бъде монтирано оборудване за 360-градусова панорама, която ще се прожектира в подкуполното пространство. Техниката за нея е доставена, но тепърва аудио визуалното, които ще се проектират, ще се изработват, като се търси финансиране за него.

Пантеона на възрожденците е изграден през 1978 г. на мястото на съборената черква „Всех святих“. На откриването през месец февруари присъства и Тодор Живков, който по спомени на старите русенци не останал доволен от вида на сградата, оприличавана от русчуклии като баня.

На специално дървено пано са почетени 453 души – участници в Ботевата чета, Червеноводската въстаническа чета, Априлското въстание и опълченци, чиито имена са изписани на паното. В средата под позлатения купол е и вечния огън.
В началото на новия век, беше взето решение Пантеонът да бъде „християнизиран“. Това стана факт след като върху купола беше поставен позлатен кръст, а във вътрешността на костницата беше открит параклисът „Свети Паисий Хилендарски“.

Вижте още:

Басарбовският скален манастир празнува храмов празник днес

Тихата разруха на резиденция „Банкя”