Обществен парк се появи на покрива в мол


Когато базираното в Лос Анджелис дизайнерско студио 5+design е помолено да създаде мол от висок клас в Ухан, Китай, фирмата също получава възможност да създаде обществено достъпно зелено пространство. В резултат Wuhan North Pavilion – мол простиращ се на 164 000 кв. м. поддържа буен обществен парк на покрива си, достъпен от нивото на земята и осигурява активни и пасивни пространства както за деца, така и за възрастни. Създаден за насърчаване на общността и допълнително усещане за идентичност, сезонната палитра за засаждане на парка препраща към пасторалните пейзажи на Ухан и селското минало на региона.

Изграден да обхваща цялата дължина на мола, общественият парк на покрива разполага с комбинация от пешеходни пътеки, места за отдих и детски площадки. Ландшафтният дизайн помага да се определят разнообразни активни и пасивни пространства, докато изборът на растения създава „екологично убежище.“ Зеленината също е интегрирана в пейзажа на нивото на улицата и по другите части на архитектурата, за да смекчи външния вид на сградата и за да се даде на мола по-човешки вид.

„С постоянния спад на зелената площ в Ухан и в условията на бързо развитие, Wuhan North Pavilion запазва място за наблюдение и усвояване на природата, което надхвърля стандартното използване на днешните търговски площи“, обясняват дизайнерите в проектно изявление. „Добавянето на внимателно засаждане с разнообразие от зеленина, откритост и интимност създава нов вид обществено пространство в града, което насърчава общността и добавя усещане за идентичност.“

В допълнение към предимствата на парка, се нарежда и борбата с ефекта на градския топлинен остров, а молът  включва енергоспестяващи функции като LED осветление, вентилатори, помпи и др. Употребата на вода е намалена благодарение на писоари с нисък дебит и тела за баня, оборудвани със сензори. Малки материали, лепила, уплътнители, бои и покрития същоса избрани, така че да помогнат за намаляване на замърсителите на въздуха в помещенията.

Източник: 5+design

research symptoms