Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Община Бургас получи „зелена светлина“ за кредита на новата детска болница

детска болница
Максималният размер на кредита ще е 12 800 000 евро. 

Общинските съветници в Бургас одобриха искането на общинската администрация за изтеглянето на кредит, който да подпомогне изграждането и оборудването на Многопрофилната болница за активно лечение на детски болести „Св. Анастасия“. Средствата ще дадат възможност за реализирането на първоначалната фаза на проекта.

„С решение на Министерския съвет тази детска болница беше обявена за приоритетен национален обект. Изграждането ѝ предстои в следващите няколко години, но тя няма как да съществува и да функционира стабилно, ако не са създадени възможности за взаимодействие с няколко регионални детски болници. Бургаският проект за детска болница вече е включен в тази национална здравна инфраструктура, която предстои да бъде изградена“. Това коментира по време на заседанието кметът на Община Бургас Димитър Николов. 

По думите на Николов, Бургас е първият град в страната с напълно готов проект за специализирано детско лечебно заведение.

До момента общината е използвала възможностите за външно финансиране по оперативни програми на ЕС и националния бюджет. Необходимо е обаче да бъдат осигурени и собствени средства. Именно това налага поемането на дълг, стана ясно от докладна записката на кмета. 

В нея той посочва, че местната хазна е в стабилно състояние. Положителна е и оценката на Агенцията за кредитен рейтинг (БАКР) за запазване на присъдения кредитен рейтинг. Общината планира да кандидатства за заема пред Европейската инвестиционна банка, а максималният размер на дълга ще е до 12 800 000 евро. 

Планираните дейности по проекта са за изграждане на нова 8-етажна сграда с външни пространства за разходка и игра, включително паркинг за специализирани автомобили и хора с увреждания. Общата площ е над 24 000 кв. м. В болницата ще се осъществява лечение с помощта на лекари от почти всички специалности. 

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
03.11.2022

Към бъдещата детска болница ще построят и хотел, а на покрива й – хеликоптерна площадка

Теренът за бъдещата Национална детска болница, който МС одобри на вчерашното си редовно заседание, няма недостатъци, а има невероятни предимства […]

Прочети още
детска болница 12.05.2022

От IDOM представиха идейния проект за Детска болница в Бургас

Консултантският екип от мултинационалния консорциум IDOM представи пред общинските съветници идеен проект на Детска болница в Бургас. Предвижда се тя […]

Прочети още