Община Русе иска 1.6 милиона лева от държавата за реставрация на Доходното здание


русе

текст и снимки: Светла Антонова

Община Русе ще търси спешно средства за реставрация на една от емблематичните си сгради – Доходното здание.

Въпросът ще бъде разгледан по време на предстоящото заседание на Общинския съвет през следващата седмица. Съветниците трябва да дадат съгласие администрацията да поиска от Министерството на културата 1 610 000 лева. Ще бъдат необходими за реставрация и консервация на покрива и главните фасади на корпус „А”, корпус „К” и корпус „Л” от сградата на „Доходно здание”, както и реконструкция на технически инсталации на съществуващата сграда. Планира се премахване на вароциментови мазилки и възстановяване на оригиналните варови мазилки, както и цялостно почистване и възстановяване на фасадните каменни елементи, укрепване на повърхността на камъка и хидрофобизация. Ще бъдат подменени част от фасадните дограми. Предвижда се също пълна ревизия на състоянието, ремонт, възстановяване и укрепване на всички метални части по фасадите и покрива. Предвид проблемите, възникнали в сградата, във връзка с констатирани покривни течове, проектът предвижда ремонт и частична подмяна на покривните обшивки и водоотвеждащи елементи.

От администрацията уточниха, че предвидените ремонтни и консервационно-реставрационни работи няма да засягат основната носеща конструкция на сградата и няма да се правят промени в етажните разпределения.

Въпросът се внася за разглеждане като извънредна точка, тъй като общината е получа информация за сесията за набиране на проектните предложения на Министерство на културата на 16 февруари, а крайният срок за подаване на заявленията е 16.03.2021 г. Ако бъде отпуснато финансиране, всички дейности ще бъдат приключени до 15 ноември 2021 г.

Припомняме, че Доходното здание е един от символите на Русе. Построено е в периода между 1898 и 1902 година по проект на виенския архитект Питер Паул Бранк. Името на сградата идва от това, че основната идея е била, тя да носи доходи на тогавашното училищно настоятелство със сумите, които се получават от наемите на магазини, театрален салон, библиотека и казино.

Вижте още: