Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Община Русе не е съгласна с изграждането на нова леярна в града

леярна

текст и снимка: Силвия Петкова

Даваме отрицателно становище за изграждане на леярна в града на испанския инвеститор „Метал Фусион“. Това заяви днес пред медиите в Русе кметът на града Пенчо Милков. Той допълни, че ще запознае със становището си и Регионалната инспекция по околна среда и водите, от които се надява също да има несъгласие за проекта.

Милков обясни, че през миналата година в местната администрация е внесено инвестиционно намерение за стартиране на дейности по преработка чрез топене на скрап от черни метали и производство на детайли от въглеродна и неръждаема стомана, при което се отделят амини и фенол. Нормите на тези вещества не са регулирани в законодателството и не подлежат на замервания. Това е и основният аргумент за отказа.

На брифинга стана ясно, че инвеститорът не е спазил задължителните препоръки на местната администрация за изграждане на система за непрекъснат мониторинг. Система, която в реално време да отчита вида и количеството замърсяване. Не е спазил и препоръките за доставката и монтажа на станция за контрол на качеството на атмосферния въздух, съобразно параметри, заложени от РИОСВ – Русе.

„Чистотата на атмосферния въздух е от изключително значение за нашата община и за хората, живеещи в нея. Русе е изправен и към настоящия момент пред предизвикателството да извоюва правото си на чист и годен за дишане въздух“. Това заяви още Милков, като цитира част от писмото си, изпратено до фирмата инвеститор и РИОСВ – Русе.

В понеделник, 14 юни, предстои и обществено обсъждане на инвестиционното намерение.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
русенски сгради 01.06.2021

Отпуснаха пари за реставрация на две емблематични русенски сгради

текст и снимки: Силвия Петкова Две стари русенски сгради – паметници на културата, получиха финансиране за реставрация от Министерството на […]

Прочети още
изгорялата 05.05.2021

Артисти влязоха в изгорялата русенска опера, за да покажат, че сцената е всичко за тях

текст и снимки: Силвия Петкова Какво е усещането за един артист да се върне в изгорялата сграда, в която само […]

Прочети още