Общините започнаха да приемат регионални мерки


,След въвеждането на извънредното положение заради коронавируса, част от общините в България започнаха да приемат свои регионални мерки за защита на живота на жителите си. София вече обяви разширяване на дейността на общинското предприятие „Социален патронаж“. Доставки по домовете за възрастни и болни хора и откри горещи телефони – 02 8188522 и 02 8188523.

Бургас също обяви спешни линии за доставка на храна и лекарства на възрастни, болни и самотни хора – 0884469130 и 0885985693. Днес общината обяви и втори телефонен номер за заявки за детска млечна кухня. „Той е 0888 259 160. Още вчера бе публикуван и номерът на Тяна Бурдева – директор на детската млечна кухня в Бургас – 0886 16 16 30. Тъй като поръчките са много, ако единият дава заето, обадете се на другия. Можете също така да направите вашата заявка на електронна поща, като задължително ще получите отговор. Пишете на m.stancheva@burgas.bg“, се казва в съобщението.

Днес и община Стара Загора  публикува на сайта си телефон за подаване на сигнали. В случай, че възрастни хора, болни или трудноподвижни се нуждаят от помощ, могат да се обаждат на тел. 0885 382 233 всеки ден от 9 до 17 часа. Служителите от Социален патронаж към общината, освен доставката на храна по домовете, ще поемат и доставката на лекарства.

Диетичният стол ще разшири дейността си и ще може да доставя храна при предварително заявено желание. Община Стара Загора ще използва всички възможни канали, за да достигне информацията до всеки нуждаещ се. Служителите в Административните бюра ще поставят и уведомителни писма по жилищните блокове и обществените сгради. Кметовете и кметските наместници в селата ще обобщават необходимостта от доставка на храни и лекарства. Ще съобщават данните на длъжностното лице на 0885 382 233„, се казва в съобщението.

В Пловдив обръщат специално внимание и се обръщат към жителите на ромската махала „Столипиново“.

Във връзка с обявеното извънредно положение и за ограничаване разпространението на коронавирус,  кметът на район „Източен“ Иван Стоянов свика спешна среща с представители на ромската общност от кв. „Столипиново“. Това се случи въвместно с  началника на Шесто Районно управление на полицията главен инспектор Николай Кирков. „Категорично забраняваме събиране на много хора в закрити и открити пространства по време на празници, сватби или погребения. За целта се забранява и организираният транспорт с автобуси. Строго ще следим да не се рови в кофите за боклук, където се изхвърлят най-различни маски и предпазни средства“, подчертава Иван Стоянов.

Той уточни, че в малките квартални магазини ще се влиза само по един човек. На опашката отвън ще чакат останалите клиенти на 1,5 метра разстояние един от друг. По отношение на големите търговски вериги, районният кмет е провел разговори, като управителите са го уверили, че ще създадат стройна организация за влизане –  50 до 100 човека в зависимост от капацитета на самия магазин.

Район „Източен“ забранява още събиранията в махалата и ходенето на църква. „Духовните лица от молитвените домове вече се съобразяват с препоръките и провеждат ритуалите онлайн. Забранява се провеждането на събрания на етажната собственост, до отмяна на извънредното положение, както и събирането на такси на място по домовете. За да се ограничат социалните контакти, пазарът в квартала също е затворен“, се казва в съобщението на общината. Пловдив също публикува спешен телефон за сигнали във връзка с коронавируса – 0700 147 44.

Кметът на Русе Пенчо Милков отправи апел към шивашките предприятия на територията на общината да се включат в изработването на предпазни маски за населението.

„Община Русе се обръща с апел за съдействие към собствениците на всички шивашки фирми в региона. В тази кризисна обстановка населението се нуждае от предпазни средства, за да се справи с тежкото изпитание. Поради недостига на предпазни облекла и маски  в търговската мрежа общината отправя молба към вас да се включите в ушиването на маски, които ще бъдат раздадени на нуждаещите се граждани на територията ѝ. Русенската шивашка индустрия е известна със своя професионализъм и вярваме, че няма да остане безучастна в този исторически момент. Нека всички обединим сили пред това голямо предизвикателство, водени единствено от милосърдие и искрено желание за взаимопомощ. Оценяваме високо вашето съдействие и помощ, и вярваме, че с общи усилия ще преодолеем това изпитание. За въпроси – не се колебайте да се свържете с общинската администрация на имейл: mayor@ruse-bg“, се казва в призива.

Община Банско призова собствениците на хотели да спрат да приемат туристи и да инструктират вече настанените да не излизат навън. „Всички собственици, управители и работещи в хотелиерския бранш да предприемат всички необходими мерки за неприемане на нови туристи. Настанените в момента да бъдат запознати и задължени да изпълняват мерките, определени от Националния оперативен щаб. Да бъде ограничено свободното движение извън хотелските комплекси и места за подслон на пребиващите в тях гости. Препоръчвам да бъдат предприети мерки за предсрочно прекратяване престоя на гости на хотели и места за настаняване!, се казва в призива на кмета Иван Кадиев.

Източник segabg.com