Общност живее изцяло от събирането на дъждовна вода


В близост до Хималаите нова екологично чиста жилищна среда, известна като Woodside, се е вкоренила в планините. Това малко градче е дело на индийската архитектурна фирма Morphogenesis която използва чувствителен към природата подход за проектиране. Проектът не пести от лукс, но едновременно с това следва контурите на пейзажа, за да сведе до минимум вредата над околната среда, а също така използва пасивни соларни методи и системи за събиране на дъждовна вода за намаляване на енергията и използването на вода.

Предвиден като природно отстъпление, Woodside е кацнал на изключително стръмен терен, който включва различни нива, с разлика от приблизително 100 метра в границите на площадката. 37-те вили и вътрешни пътища са стратегически разположени, за да се намали до минимум изсичането и запълването, както и да се запази съществуващата растителност и водна маса на място. Локални природни материали като камък, дървен материал, се използват главно за строителство.

„Къщите са разположени на склона по начин, който осигурява безпрепятствена панорамна гледка към живописните хълмове на долината Шимла като най-горните се радват на най-отдалечения изглед ”, обясниха архитектите.

Пищният пейзаж е оставен предимно недокоснат като бива използван основно за селскостопанска употреба. „Това се постига чрез поддържане на минимална разлика във височината между нивото на покрива на всяка вила и нивото на земята на предходната вила нагоре.“

За да се сведе до минимум потреблението на енергия, къщите, които се предлагат в четири различни типа, разполагат с дебели външни стени, за да осигурят топлинна маса за намаляване на зависимостта от климатика. Системите за събиране на дъждовна вода в общността също помагат за намаляване на използването на течаща вода, която почти няма роля в новата общност. Събраната дъждовна вода се използва за напояване или се съхранява в малък язовир към пречиствателна станция, за по-късна употреба.

Източник: Morphogenesis, Inhabitat.com

Снимки: Morphogenesis