Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Обявиха международен конкурс за архитектурна рисунка

Архитектурна рисунка

За пета поредна година Световният архитектурен фестивал обяви началото на международния конкурс за архитектурна рисунка – The Architecture Drawing Prize. Конкурсът се провежда в сътрудничество с архитектурното студио Make Architects и музея Sir John Soane, а спонсор на инициативата е Gleeds.

Значението на рисуването като инструмент за улавяне и предаване на архитектурни идеи е в основата на наградата, която има за цел да да даде поле на изява на този специфичен артистичен жанр и да се превърне в платформа за студенти и професионалисти, обединени и вдъхновени от наследството на велики архитекти от миналото като Джон Соан, Льо Корбюзие и Седрик Прайс.

„Това е идеална платформа за размисъл и проучване как рисуването продължава да напредва в архитектурното изкуство днес“, казват организаторите.

Конкурсът е предназначен за архитекти, дизайнери и студенти от цял свят.

Участниците могат да подават своите архитектурни рисунки в три категории: ръчно рисувани, цифрови или хибридни.

Международно жури, част от което са хора като Кен Шътълуърт, художниците Бен Лангландс и Ники Бел и ръководителят на дизайнерската комуникация на Foster+Partners Нариндър Сагу, ще оценява техническите умения на кандидатите, оригиналността на работата и способността им да предадат архитектурната идея.

Архитектурните рисунки могат да бъдат плод на въображението или да са свързани с реални проекти.

Крайният срок за участие е 17 септември 2021 г.

Отличените рисунки ще бъдат обявени през октомври. Победителите ще имат възможност да участват на Световния Архитектурен Фестивал от 1-ви до 3-ти декември в Лисабон.

За втора поредна година в контекста на световната пандемия ще бъде определена и специална награда за рисунка, свързана с пандемичната криза.

„Универсалният език на рисуването има особено значение в настоящия труден момент, свързан с пандемичната криза. С нетърпение очакваме да бъдем вдъхновени от изключителните постижения на кандидатите“. Това коментира Пол Финч коментира, програмният директор на Световния архитектурен фестивал.

Отличените проекти ще бъдат представени също на WAF 2021, както и на изложба в музея Sir John Soane в началото на следващата година.

Повече за конкурса може да научите тук.

архитектура 25.06.2021

КАБ иска лесен вход и труден изход за студентите по архитектура

Камарата на архитектите в България (КАБ) инициира нормативни промени за повишаване качеството на образованието по архитектура. Идеята е при облекчени условия за […]

Прочети още
02.06.2021

„Невидима“ архитектура – луксозен къмпинг от огледални бунгала

Архитектите от Leckie Studio, в партньорство с дизайнерите от Aruliden, представиха проекта Arcana – серия огледални бунгала, които да предложат […]

Прочети още