Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Обявиха международен конкурс за пешеходен мост в Южния парк в София

мост
Столична община кани архитекти, урбанисти и инженери в открит конкурс за проект на пешеходен мост над ул. „Бяла черква“ в кв. „Иван Вазов“.

Главният архитект на София Здравко Здравков обяви открит международен конкурс за идеен проект за пешеходен мост, който ще свързва втора и трета част на Южния парк.

От идейния проект се очаква да предложи обемно-пространствено решение на нова пешеходна връзка. Тя трябва да свързва на различно ниво от автомобилния трафик двете части на Южния парк по естествен и безпрепятствен начин, спомагайки за увеличаване на пешеходното и велосипедното движение в парковата зона. А с това – да се подобри и достъпа на гражданите и гостите на София до зелените територии на града, се посочва в обявата.

Територията, на която трябва да се развие бъдещият пешеходен мост, прилежащата му среда и алейна мрежа, както и необходимите корекции на парковите пространства, е около 45 дка. Разположени са от двете страни на ул. „Бяла черква“. В територията на въздействие влизат имоти с различна собственост, коритото на река Перловска, както и част от платното и тротоарите на ул. „Петко Каравелов“ и ул. „Бяла черква“.

С изграждането на новата мостова конструкция и прилежащите зони на практика ще завърши сливането на трите зони: Южен парк – първа част (пространството около НДК), Южен парк – втора част и Южен парк – трета част в едно непрекъснато и мащабно парково пространство.

Ето защо в предложението си екипите трябва да дадат конкретно идейно решение в обхват и съдържание, което включва:

градоустройство; архитектурно и ландшафтно решение; достъп; велосипедно и алтернативно движение; вертикална комуникация; конструктивно решение; оценка на инвестицията.

Документацията за участие е публикувана на български и на английски език може в раздел „Профил на купувача” на Столична община в Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП), както и от специално създадения сайт на конкурса – www.peshehodenmost.com.

Крайният срок за подаване на конкурсните проекти е 17:30 часа на 29 септември 2022 г. в Деловодството на Направление „Архитектура и градоустройство“ – гр. София, ул. „Сердика“ № 5, а обявяването победителите ще е на 7 октомври 2022 г.

Резултатите ще бъдат обявени на 1 октомври тази година. Победителите в конкурса – трите най-добри идейни проекта ще получат парични награди. Размерът им е съответно – 20 000, 15 000 и 10 000 лева.

Изборът на най-подходящо решение ще стане основа за провеждане на процедури от Столична община по изготвяне на нов подробен устройствен план и работен инвестиционен проект.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Дунав мост 20.06.2022

Ремонтът на Дунав мост може да започне най-рано през октомври

Ако ремонтът действително започне, мостът може да е готов през пролетта на 2023 г. Основният ремонт на българския участък от […]

Прочети още
30.05.2022

Разходка в небето: Оранжева пътека отвежда до покривите на Ротердам

Пространството като че ли винаги малко недостига в големите градове, затова и функционалното му използване винаги е било приоритет. А […]

Прочети още