Фондация обяви наградите си за разследваща журналистика


За девети пореден път Фондация „Радостина Константинова“ обяви годишните са награди за разследваща журналистика.

В наши дни, когато журналистиката преживява трудни времена – достойната, качествената  заслужава особено внимание. Заради извънредните обстоятелства тази година, церемонията по връчване на наградите не се състоя традиционно на 11 май. Фондацията избра да обяви наградите на 24 май – Денят на българската писменост и култура.

Общо 27 силни номинации оцени 9-членното журналистическо  жури с председател Люба Ризова и членове:  Светла Петрова, Стойко Тонев, Валери Тодоров (член и на Управителния съвет на Фондацията), Къдринка Къдринова, Добрина Чешмеджиева, Михаил Вешим, Иван Бакалов, проф. Милко Петров.

Голямата награда получава Генка Шикерова за разследването „Война на трупове“. Второто място е за Николай Стайков – „Липсващите имена по делото КТБ“, а третото за Теодора Трифонова (бТВ) „Къщи без гости“. Публикациите на първите две места са направени със съдействието на Антикорупционния фонд.

Ярки, с висока  обществена значимост, са и представените публикации от Богдана Лазарова (БНТ) за източените милиони от НОИ чрез кухи фирми и продължаващите да действат фирми на убити престъпни босове, на Десислава Ризова (бТВ) – „Твойта кожа“ за убиването на животни с ценни кожи, „Проектът Камчия“ – за руския детски комплекс  в Камчия и „меката сила“и „Вълкът от София“ за измамите с криптовалута.

Също на Владимир Йончев от offnews.bg за завод „Стомана“ и водата на Перник, на Таня Петрова от в-к „Сега“ за скъпите пейки в София, серията публикации на Мила Чернева и Росен Босев от в-к „Капитал“ за пропуските в тол системата.

Силни бяха и предложените за награда публикации на колегите от регионалните медии – Мариета Димитрова от blagoevgradnews.com и Биволъ за имението на зам.-министър с европейски пари и минерална вода, както и още няколко нейни други публикации, на Петя Михова и Мариан Иванов от Радио Бургас (БНР) за проблеми със старите сгради и градската среда, на Лалка Димитрова от Дарик Радио – Бургас за следствени експерименти.

Качеството на всички предложени публикации беше много високо и събраните точки за някои от кандидатите по десетобалната система бяха близки.

Председателят на Фондация „Радостина Константинова“ д-р Мария Вангелова специално благодари на всички, които взеха участие в конкурса и на журналистическото жури, което оцени работата на номинираните колеги.