Обявяват поръчка за „изправяне“ на Присовските завои

Опасните завои край Велико Търново ще се обезопасят с изграждането на около 2,5 км ново трасе на път I-5


завои Провадия

Областно пътно управление – Велико Търново подготвя провеждането на открита процедура по ЗОП за изработване на разширен идеен проект с извършването на пълни геоложки проучвания и ПУП за изграждането на около 2,5 км ново трасе на път I-5 Велико Търново – Габрово. Или- от км 105+430 до км 107+900, съобщават от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Т.нар. Присовски завои обхващат отсечката от южния вход на Велико Търново до началото на обходния път на Дебелец. Тук преминава трафикът от проходите „Шипка“ и „Република“ в посока София, Варна и Русе. Участъкът е с няколко последователни обратни криви с малък радиус и при шофиране с несъобразена скорост е възможно напускане на пътното платно. В недобро състояние са асфалтовата настилка и отводняването на пътното платно.

Отсечката е определена като участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия. В периода 2010-2019 г. са станали 234 пътни инцидента.

С изместването на трасето на първокласния път ще се обезопаси отсечката, ще се улесни трафикът в участъка и ще се повиши безопасността и комфортът на пътуващите.

Предвижда се обществената поръчка да стартира през месец май т. г. Планираният срок за изпълнението й е 100 календарни дни.

Бъдещият изпълнител ще трябва да изработи разширен идеен проект за ново трасе с дължина около 1 км, да извърши пълни геоложки проучвания и да изработи Подробен устройствен план. Въз основа на готовия проект след това ще се възложи строителството на отсечката.