Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Oceanix Busan може да бъде първият в света плаващ град

плаващ град
На 26 април 2022 г. ООН-Хабитат представи прототип за първия в света устойчив плаващ град в централата си в Ню Йорк.

Проектът Oceanix Busan е разработен от ООН-Хабитат съвместно с фирмата за „сини технологии“ Oceanix и южнокорейското пристанище Пусан като начин да се позволи на крайбрежните градове да се развиват устойчиво с повишаване на морското равнище.

По данни на ООН 90% от крайбрежните градове в света са уязвими от покачването на морското равнище. А един от отговорите може да бъде именно преместването на застрашените райони към плаващи платформи-градове.

Oceanix Busan предвижда три свързани островни квартала с обща площ от 6,3 хектара, предназначени за население от 12 000 души.

Всеки от островите е предназначен за конкретна цел – социален живот, научни изследвания и настаняване. Островите са свързани помежду си и със сушата чрез мостове, оформящи защитената синя лагуна от плаващи места за отдих и забавления.

плаващ град

Кварталите ще се характеризират с ниско строителство – архитектурата на сградите е дефинирана от меки линии и множество тераси, посредством които ще се активизира мрежата от социални контакти между обитателите.

Шест интегрирани системи осигуряват живот „извън мрежата“.

Градът ще се захранва от плаващи и покривни фотоволтаични панели, които ще генерират 100% от необходимата енергия на място. Ще има затворени системи за рециклиране на отпадъци и вода. Затворени системи ще осигуряват иновативно градско земеделие за производство на храна.

„Обединихме усилията си с ООН-Хабитат и Oceanix, за да бъдем първите, които прототипират и мащабират тази дръзка идея, защото нашето общо бъдеще е заложено на карта в лицето на покачването на морското равнище и неговото разрушително въздействие върху крайбрежните градове“. Така коментира проекта за първия плаващ град в света Парк Хьонг-джун, кмет на Пусан.

Визуализации: ООН-Хабитат

В проекта за Oceanix Busan е заложена и възможността градът да се трансформира и адаптира органично с течение на времето. Започвайки от общност от 3 платформи, той има потенциал да се разшири до повече от 20 платформи. Всяка от плаващите платформи ще е оборудвана с ферми от фотоволтаични панели и оранжерии, които могат да се разширяват и свиват с течение на времето в зависимост от нуждите на Пусан.

С Oceanix Busan сме на път да покажем, че плаващата инфраструктура може да създаде земя за крайбрежните градове, които търсят устойчиви начини за разширяване в океана.

<Филип Хофман, главен изп. директор на Oceanix>

ООН-Хабитат работи в над 90 държави. Снимка: Shutterstock

За ООН-Хабитат

ООН-Хабитат работи в над 90 държави по света (включително и в България) за насърчаване на социално и екологично устойчиви градове и населени места като се стреми да постигне „по-добро качество на живот за всички в един урбанизиращ се свят“.

Пусан, Република Корея

За Пусан

Пусан е вторият по големина град в Република Корея с население от 3,4 милиона жители. Той е дом на най-големия индустриален комплекс в Югоизточния икономически регион на страната и един от най-важните морски градове на 21-ви век, което го прави естествен избор за внедряване на прототипа на устойчив плаващ град.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
окото 27.01.2022

В Норвегия строят „Окото на сьомгата“ – плаващ изложбен център

Marketex Marine започна строителството на плаващ изложбен център в Норвегия. Уникалното съоръжение носи името“Окото на сьомгата“, тъй като архитектурната му […]

Прочети още
кула 22.06.2021

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Ефирна, плаваща, но едновременно с това и носеща се във въздуха кула ще бъде най-новата забележителност в Шенжен. Екипът на […]

Прочети още