Виж 1към1

Апартамент от само 50 кв. м, но комфортен дом за 5-членно семейство

Прочети още

Одобриха проекти за реставрация на 23 недвижими културни ценности

реставрация

Министерство на културата одобри дейности по консервация и реставрация на 23 недвижими културни ценности от национално и местно значение. Целевата финансова подкрепа ще се реализира по Програма 1: „Опазване на недвижимото културно наследство“ – 2021 г.

В София одобрените проекти за реставрация и консервация са за Княжеския дворец; къщата-музей „Иван Лазаров“ на бул. „Васил Левски“ 56; централната сграда на Българска национална филмотека; къщата на Иван Наумов на ул. „Шипка“ 3; къща-музей „Панчо Владигеров“; къща-музей на Александър Божинов на ул. „Николай Павлович“ 6 и църквата в Курилски манастир „Св. Иван Рилски“, на която ще се извърши реставрация на стенописите във външния притвор.

В Бургас е одобрен проект за изготвяне на проектна документация за реконструкция и основен ремонт на сградата и благоустрояване на УПИ 1 на Регионалния исторически музей.

Къщата на Иван Андонов, къщата „Верен Стамболян“ от АИР „Старинен Пловдив“ и сградата на ул. „Хр. Г. Данов“ 41 в Пловдив също попадат в обхвата на финансиране.

В Каварна се осигуряват средства за мониторинг и изследователска дейност на АСК „Калиакра“. А в Русе – за рестврация и консервация на Хотел „Тетевен“ и сградата на Доходното здание.

Одобрени са проекти и за мониторинг и изследователска дейност на Национален историко-археологически резерват „Мадара“ в Шумен, както и за реставрация и консервация на Хаджи Ангеловата къща в Търговище.

Художествена галерия в Добрич ще получи средства за възстановителни дейности по корниз, облицовъчни плочи и колони по фасади. В Асеновград е одобрен проект за Метох „Св. Георги“, а в Хасково – за реставрация на стенописите на храм „Св. Архангел Михаил“.

Сред одобрените 23 проекта са и жилищната сграда от местно значение на ул. „Васил Левски“ 88 в Плевен; манастирската църква „Св. Успение Богородично“ в Арбанаси; църквата „Николай Мирликийски“ в с. Чуковец (община Радомир) и Тракийският градски център в Археологически резерват „Сборяново“ в с. Свещари (община Исперх).

Сградата на Българската национала филмотека в София (снимка: фейсбук) / заглавна снимка: къщата „Верен Стамболян“ (снимка: Старинен Пловдив)

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
акве калиде 22.04.2021

Акве Калиде се сдобива с нов демонстрационен център

Започна изграждането на нов модерен център на Акве Калиде в Бургас. Той ще представя в най-голяма пълнота древната история на […]

Прочети още
финансиране 17.03.2021

Търсят финансиране за „Създатели на българската държава“

Община Шумен търси финансиране за изготвяне на проект за реставрация и консервация на паметника „Създатели на българската държава“. За целта […]

Прочети още