Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Одобриха строителството на Къща на децата в София

къща

Столичният общински съвет (СОС) одобри създаването на Къща на децата на София. На редовното си заседание днес съветниците гласуваха положително разход от бюджета на Столична община на стойност 62 751.22 лв. в полза на Фондация „Асоциация за развитие на София“. Със средствата ще се покрие таксата за издаването на визата за проектиране и разрешението за строеж за Къщата на децата в столицата 

Вносители на доклада са общинските съветници от ГЕРБ-СДС Малина Едрева и Диян Стаматов. В мотивите си двамата посочват, че децата, младите хора и специалистите, работещи за правата на децата, се нуждаят от място, където да учат и да участват активно в развитието на демократични ценности. Място, което да е част от неформалното образование на само за София, но и за цялата страна.

Планът е Къщата да се превърне в притегателен обучителен център за детски и младежки права.

Подобно място ще играе важна роля за децата и възрастните, защото това ще е пространство, в което обстановката ще бъде приятелски настроена към децата и като интериор и визия.

Къщата на децата ще е обучителен център, който ще се управлява като социално предприятие. В него ще работят деца и млади хора, които излизат от грижа. Т.е. от домове за деца, приемни семейства или деца в трудно положение. 

С 42 гласа „за“, 5 „против“ и 0 :въздържал се“ СОС одобри проекта за строителство на Къща на децата в София

Създаването на Къщата ще допринесе за това българските деца и младежи да израстват по-независими граждани, които познават своите права. В допълнение проектът ще помогне на повече от 130 организации в България, които работят с деца и семейства.

Къщата на децата ще е на 5 етажа, с обща площ на сградата от 4 482 кв. метра.

Архитектурата предвижда просторни пространства за игра и обучения в приятелска атмосфера за деца и млади хора. Петте етажа ще бъдат съобразени с всички изисквания за мобилност и достъпност на сградата. Ще има зали за срещи и обучения, малка библиотека за правата на децата, кафетерия и др. Предвидено е да има и малък хостел за наставяните за деца и възрастни, идващи от страната. Ще има целогодишна програма за деца и семейства, в която НПО на територията на София ще предоставят проекти, дейности и програми за деца и родители. Планира се да има и вътрешни и външни пространства за спорт и интерактивни дейности.

заглавна снимка: www.freepik.com

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
Джон Леджънт 24.02.2022

Последен шанс да надникнем в къщата на Джон Леджънд и Криси Тейгън

Още една звездна двойка обяви звездния си имот в Ню Йорк за продажба. Джон Леджънд и Криси Тейгън се опитват […]

Прочети още
скейт парк 03.06.2022

Нов скейт парк радва децата в Раднево

Малките и големи последователи на скейт културата в Раднево вече имат свой модерен скейт парк. Кметът на града д-р Теньо […]

Прочети още