Офис сграда изпълнена със зеленина в Токио


В бетонната джунгла на Токио се откроява нова офис сграда с глътка на природата.  Kojimachi е проектирана от плодотворно японско дизайнерско студио nendo в централния квартал Kojimachi и представлява 11-етажна сграда, обградена с решетъчна фасада с дървена облицовка, допълнена от светъл интериор облечен в топла палитра от суров камък и бронзова неръждаема стомана. „Sky Forest“ – триетажна, открита градина, може да бъде открита на горните етажи на сградата и осигурява на служителите „убежище сред природата“ в сърцето на Токио.

Kojimachi Terrace успява да постигне добър мащаб благодарение на второто си покритие – мрежа от елементи, облечени в дървен материал, която продължава от екстериора към вътрешността. На пръв поглед моделът на мрежата помага да се скрият предпазните релси и стълбовете, които са необходими за поддържане на прозоречната конструкция и са маскирани с дървени облицовки, за да се смесят с решетката.

По-нататъшното омекотяване на външния вид на сградата са запълнените с растителна маса тераси, разположени на шест от 11-те етажа на сградата. Тези външни тераси могат да бъдат превърнати в частни пространства за срещи, докато триетажна „Sky Forest“ в горната част на сградата предлага усещане за почивка сред природата

„Обичайните офис сгради обикновено се изграждат като затворени блокове с изкуствен контрол на климата, които не споделят никаква истинска физическа връзка с външните им среди. Ето защо, в дизайна на „Kojimachi Terrace“ външните елементи бяха взети под внимание, за да се даде възможност за физически изживяване на открито, за да се усетят промяната на времето и годишните сезони ”, обясниха архитектите, добавяйки, че някои от стъклените панели, с които фасадата е покрита дават възможност за естествена вентилация.

Интериорният дизайн също е отнесен до естествения пейзаж. В допълнение към включването на камъни и бронзови материали от неръждаема стомана, интериора се отличава с ръчно нанесени мазилки на подовете и стените, които създават текстура и неравномерност. Тъканите решетъчни елементи от екстериора също продължават в интериора, където се превръщат в осветителни тела и се отразяват в дизайна на обзавеждането и мотивите.

Източник: Inhabitat.com