Огромен спад на чуждестранните туристите през летния сезон

Затварят хотели в Албена, Слънчев бряг и Родопите


Въпреки мерките за стимулиране на сектора, се очертава тотален провал на летния туристически сезон. След Албена и от Слънчев бряг обявиха, че голяма част от хотелите ще затворят до 10 септември, непосредствено след трите почивни дни. Като цяло чуждите туристи у нас са намалели с 80%. Чартърните полети до Варна се сринаха с 59%, а до Бургас – със 78%.

По данни на НСИ оборотът на заведенията по морето е паднал с близо 90%.

„Спад на туристите от 75% има в Родопите. Работят предимно малките семейни хотели и къщите за гости. Големите хотели работят с чуждестранни туристи, които няма как да ни посетят. Там има спад от над 85%”, каза Пантелей Мемцов от Регионална туристическа асоциация „Родопи”. От асоциацията смятат, че мерките за подкрепа на бранша са закъснели.

В момента има малко туристи от Германия, Полша и Украйна. Поради липсата на чартърни полети се разчита на летовници с автомобилен транспорт, каквито са предимно българите и румънците. Плажът е сравнително запълнен, защото има и собственици на апартаменти в западната зона, предимно българи, които са си в имотите. Хората, които познават Слънчев бряг, твърдят, че никога не са виждали курорта толкова празен.  Данните на туроператорите и на летищата показват, че стотици чартъри са отменени през това лято.

С началото на август рухна надеждата за поне един силен месец, след като Великобритания не включи България в списъка с „по-безопасни” страни и пристигащите на Острова от нея подлежат на 14-дневна карантина. В Германия – друг голям източник на чужди туристи, се появиха публикации за неспазване на предпазни мерки в заведенията в български курорти. Картината на летището във Варна показва, че през юли общият брой полети (редовни и чартърни) е 1103 (за същия месец 2019 г. са 2715), което е спад от 59%. Сходна е ситуацията и на летището в Бургас – общият брой полети е 1160 при 5229 за юли 2019 г., което се равнява на спад със 78%.

При пътниците спадът е с 86%.

На германския пазар колкото нови резервации за август и септември има, толкова са и отменените, разказва Грошев. „Няма нищо обнадеждаващо, спадът ще бъде някъде 70-80%“ . Към момента не може да потвърди с реални данни ентусиазмът на Министерството на туризма, че през септември и октомври има силен интерес от германци да почиват в СПА хотели, което ще платят техните здравни каси. И с което ще се „разшири“ летният сезон според силно екслоатираната от управляващите теза.

Туристическият бранш отчита един труден сезон, а август не може да компенсира загубите. Това заяви по БНТ Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма. По думите му, има над 80% спад на туристи от чужбина, но за сметка на това, се отрича бум на българските туристи по родното Черноморие. Той е категоричен, че загубите са огромни, тепърва ще се изчисляват. За момента обаче, фалити все още няма обявени. Същото мнение изрази и Емил Коларов, председател на Сдружение на заведенията в България. Положението е трагично, по данни на НСИ имаме близо 90% спад спрямо миналата година, заяви той.

„В България има спад на туристите от 75%. Общо взето това се наблюдава в Родопите. При нас работят предимно малките семейни хотели и къщите за гости. Проблеми има с големите хотели и те идват от факта, че липсва входящият трафик. Тези хотели работят с договори с чуждестранни туристи, които няма как да посетят България. Там има спад на туристите от над 85%, което огромен удар за тях”, каза Пантелей Мемцов, председател на РТА „Родопи”. От асоциацията смятат, че държавните мерки за подкрепа на туристическия бранш са закъснели.