Огромна зелена стена расте по италиански хотел


На брега на италианското езеро Комо се намира Il Sereno, петзвезден хотел, който не само предлага лукс, но и се отличава с устойчиви характеристики. Базираното в Милано студио  Patricia Urquiola Studio е проектирало сградата с палитра от местни природни материали и привличаща погледа вертикална градина, която се издига по едната страна на сградата. Вниманието на дизайнерите към енергоспестяващите елементи и екологичните материали заслужиха на Il Sereno  сертификацията Climate House.

Замислен като съвременно кимване в стила на рационалистиката Casa del Fascio на Джузепе Терагни, Il Sereno почита историческото наследство на езерото и природната красота на околностите. Така естествените материали са били използвани за строителството и включват местно произведен мрамор и дървен материал. Изчерпателният анализ на мястото за строителство дава информация за разположението на сградата и за експлоатиращата фасада, което позволява повече естествена вентилация и осветление. По този начин се намалява въздействието на хотела върху околната среда. Езерото се вижда от всяка стая в хотела, както и от общите части.

„Бях вдъхновен от цвета на езерото и неговата блестяща вода, природата на драматичните планини и прилежащото село Торно“, казва дизайнер и архитект Патриша Уркиола в изявление за пресата. „Цветовата палитра е езерото. Тя включва зелени, светлосини, медни, сиви и естествени тонове. За Il Sereno използвахме естествени материали (камък, дърво, естествени влакна от вълна) за устойчив стил и вечна елегантност. ”

За да засилят връзката на хотела с природата, архитектите обгърнаха части от сградата с остъкляване с пълна височина и балкони, за да създадат безпроблемно вътрешно / външно жилищно преживяване и възложиха на известния дизайнер на зелени стени Патрик Блан да създаде три творби за Il Sereno. Най-голямата вертикална градина е монтирана към фасадата, обърната към северния бряг на езерото, за да смекчи външния вид на конструкцията, докато другите две произведения са намерени близо до входа от южната страна.

източник: Inhabitat.com